Börtönbe kerülhet egy korrupt felszámolóbiztos

Vágólapra másolva!
Vádat emelt az ügyészség vesztegetés elfogadása miatt azzal a felszámolóbiztossal szemben, aki mintegy 17 és fél millió forintot vett át egy cég korábbi ügyvezetőjétől azután, hogy megígérte, elintézi, hogy a cég vagyonát az ügyvezető másik cége szerezze meg. Az ügyvezető vesztegetés miatt áll bíróság elé.
Vágólapra másolva!

Az algyői székhelyű cég 2014 februárjától állt felszámolás alatt. Ebben a időszakban a korábbi ügyvezető a céggel kapcsolatban nem intézkedhetett, a gazdasági feladatokat a felszámoló biztos látta el - írja az ugyeszseg.hu.

A volt ügyvezetőnek a felszámolás alatt álló cégen kívül volt egy másik vállalkozása is, ezért

a felszámolóbiztos felajánlotta az ügyvezetőnek, hogy pénzért cserébe elintézi, hogy a felszámolás során a cég ingatlanára és ingóságaira kiírt pályázaton

a volt ügyvezető másik cége nyerjen.

Ezért a cégvezető 2015 áprilisa és májusa között

összesen mintegy 16 millió forintot adott át a felszámolónak,

aki azonban még több pénzt akart. További hárommillió forintot kért a vállalkozótól azért, hogy a pályázatra jelentkező harmadik cég könyvvizsgálóján keresztül elérje, hogy a harmadik cég elálljon a pályázattól. A volt ügyvezető végül másfél millió forintot adott át a felszámolónak, aki azonban a könyvvizsgálót nem kereste meg ezzel a kéréssel.

A felszámolóbiztos és a volt ügyvezető abban is megállapodtak, hogy az ügyvezető másik vállalkozása havi 150 ezer forintért kibérli a felszámolás alatt álló cég ingatlanát. A bérleti díj valójában 300 ezer forint volt, ebből

az ügyvezető 2014 márciusa és 2015 májusa között mintegy 2.250.000 forintot közvetlenül a felszámolónak fizetett ki.

A pályázaton végül az ügyvezető másik cége nyert, de az ügyvezető nem tudta kifizetni a vételárat kifizetni, így az ingatlan nem lett az övé.

Az ügyészség a felszámolóbiztost

vádolja. Az egykori üzletvezetőt pedig gazdálkodó szervezet részére tevékenységet végző, önálló intézkedésre jogosult személlyel kapcsolatban elkövetett vesztegetéssel és befolyás vásárlásával.

Az ügyészség a korábban előzetes letartóztatásban lévő, most lakhelyelhagyási tilalom alatt álló felszámolóbiztossal szemben

börtönbüntetést, a foglalkozása gyakorlásától eltiltást, és 19.750.000 forintnyi vagyonelkobzást indítványozott.

Az ügyészség a volt ügyvezetővel szemben felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását kéri.