Leszakad az ég az egész országra

2018.05.22. 15:43

Szerda éjfélig elsőfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat a viharos időjárás miatt.

Az OMSZ felhőszakadás miatt adott ki figyelmeztetést Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Jász-Nagykun-Szolnok, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyére.

Kedden szórványosan alakulhatnak ki zivatarok, amelyekre elsősorban a középső országrészben, a Dunántúlon és az Északi-középhegység tágabb környezetében számíthatunk. Környezetükben főként felhőszakadás (30-35 mm csapadék), viharos széllökés (60 km/h), kisebb eséllyel egy-egy helyen nagyobb szemű (1-2 cm körüli átmérővel) jég fordulhat elő.

Éjszaka a középső országrészben fordulhat elő zivatar.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

Szerdán szórványosan, nagyobb számban az ország délnyugati felében valószínűbb zivatarok kialakulása, felhőszakadás, a délnyugati országrészben viharos (60-80 km/h) szél és egy-egy helyen jégeső (1-2 cm körüli átmérő) kíséretében.

Az előrejelzés szerint szerda délelőtt a Dunántúlon, délután inkább keletebbre lehet több napsütés. A legalacsonyabb hőmérséklet 10-16, a legmagasabb hőmérséklet 24-29 Celsius-fok között valószínű.

A következő napokban is sokfelé lehetnek záporok, de lehűlés nem várható, a maximumok jellemzően 24-29 fok között alakulnak.