Deutsch: Sikeres digitalizáció nélkül nincs nemzeti fejlődés

Vágólapra másolva!
Nincs nemzeti fejlődés sikeres digitalizáció nélkül - jelentette ki a Digitális jólét programért felelős miniszterelnöki biztos az Európa jövője nemzetközi konferencián csütörtökön Budapesten.
Vágólapra másolva!

A Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány, valamint a Századvég Alapítvány által szervezett kétnapos tanácskozás második napján Deutsch Tamás előadásában rámutatott: gyökeres, történelmi léptékű átrendeződés zajlik a világban, aminek

legkézzelfoghatóbb, Európa szerte is százmilliók által megtapasztalt jelensége a digitális átalakulás.

Annak léptéke és jelentősége még mindig nem pontosan ismert - mondta, hozzátéve: a világban kevés ilyen mértékű és ennél mélyrehatóbb változás zajlott le korábban. Hangsúlyozta, hogy a digitális átalakulás nem egyenlő a technológiai átalakulással, annak egyik hajtómotorja, megjelenési formája.

Deutsch Tamás kiemelte: a digitális átalakulás nagyléptékű, esélyt teremtő társadalmi változás, amely mindenki életét közvetlenül érinti, azok életét is meghatározza, akik erről a változásról nem akarnak tudomást venni.

Annak a középpontjában az ember áll, és az emberi közösség - mondta, hozzátéve: a digitális átalakulás nem cél, hanem eszköz, alapvetően a gyarapodásnak, a gazdasági életben a versenyképességnek az eszköze. Eszköze a polgárok életminősége javításának, hogy a nemzetgazdaságok teljesítményében erősödjenek a technológiai újítások, és az ember-ember közötti kapcsolat minél rövidebb út megtételét jelentse, valamint

az információszerzés és a gondolatok kifejezése minél könnyebb legyen.

A digitális fejlesztések sikeres véghezvitele a társadalmi előrejutás fontos eszköze lehet, tágabb értelemben a digitalizáció szolgálja az emberek biztonságát - összegezett a végén Deutsch Tamás.