Titokban autók adatait kérték le, vádat emeltek ellenük

Vágólapra másolva!
A Nemzeti Védelmi Szolgálat vizsgálata után az ügyészség két kormányhivatali dolgozó mellett azokkal szemben is vádat emelt, akik rávették őket a visszaélésre.
Vágólapra másolva!

Egy 40 és egy 52 éves nőről van szó. Mindketten kormánytisztviselőként dolgoztak az egyik budapesti kormányhivatalban. 2016 áprilisától kormányablak ügyintézőként hozzáfértek különböző nyilvántartásokhoz, például a lakcím- és gépjármű- nyilvántartáshoz is- írja az ügyészség.hu.

A vád szerint 2016 novembere és 2017 augusztusa között

a nyilvántartásokból többször is jogosulatlanul kértek le adatokat, hogy ezzel maguknak, vagy rokonoknak, barátoknak kedvezzenek.

Tavaly márciusban a elsőrendű vádlott az apja kérésére egy autóról kért le adatokat. Arra volt kíváncsi, hogy van-e vele valamilyen probléma. Ezzel a vádlott megszegte a hivatali kötelezettségeit.

Az elsőrendű vádlott kétszer vette rá a másodrendű vádlottat arra, hogy jogosulatlanul kérjen le adatokat.

Először a saját érdekében egy autóvásárlás miatt, másodszor pedig az egyik ismerősének kérésére, mert az elsőrendű vádlott akkor szabadságon volt.

A másodrendű vádlott mindkétszer teljesítette a kérést, és ezeken kívül még egyszer kért le adatokat az ismerőse kérésére.

A Nemzeti Védelmi Szolgálat 2017 nyarán megbízhatósági vizsgálatot rendelt el az elsőrendű vádlottal szemben, amin a vádlott megbukott. Ezután a rendőrök elfogták a nőt az irodában. Az ügyészség az ügyben hivatali vesztegetés elfogadása és több rendbeli hivatali visszaélés miatt küldött vádiratot az illetékes bíróságra. Ugyanakkor azoknak is felelniük kell, akik a két nőt rávették a visszaélésre.