Orbán Viktor: A magyar államnak kötelessége fellépni a migráció szervezői ellen

Orbán Viktor
Budapest, 2018. január 19. Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a 180 perc című műsorban a Kossuth Rádió stúdiójában 2018. január 19-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Az illegális migráció szervezése nemzetbiztonsági érdekeket sértő bűncselekménynek számít, ezért a magyar államnak kötelessége fellépni ezzel szemben, meg kell tiltani, szankcionálni kell ezt a tevékenységet. Ahhoz, hogy meg tudjuk védeni Magyarországot az illegális bevándorlással szemben, új szabályokat kell alkotunk, amelyek a Brüsszelből érkező támadásokat is képes kivédeni – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Stop Soros törvénycsomag kapcsán a közrádiónak adott interjújában.
Vágólapra másolva!

A Stop Soros törvénycsomagot a kormány már megtárgyalta, és a jövő héten kerül az Országgyűlés elé.

- fejtette ki.

A „Stop Soroshoz” kapcsolódó alkotmánymódosítási javaslatról úgy fogalmazott a kormányfő: ahhoz, hogy meg lehessen védeni Magyarországot az illegális bevándorlással szemben, új szabályokat kell alkotni, amelyek egyértelműsítik a magyar jogi rendelkezéseket, és képesek a Brüsszelből érkező támadásokat visszaverni.

- tette hozzá.

Az Emmanuel Macron francia államfővel folytatott közelmúltbeli megbeszélésen is világossá tette:

Magyarország soha nem fog olyan európai szabályozást támogatni, amely elvenné azt a döntési jogot, hogy a magyarok mondják meg, kik tartózkodhatnak itt.

- idézte fel a találkozón elhangzottakat.

A miniszterelnök a Human Rights Watch felvetésére, mely szerint ki kellene zárni az Európai Néppárt sorai közül a Fideszt, úgy fogalmazott: „ez érdekes dolog, ilyet még én sem láttam”. A felvetést nyomásgyakorlásnak nevezte.

– mondta Orbán Viktor.

Bejelentette azt is, hogy a kormány családpolitikai programot hirdet, de előtte

nemzeti konzultáció lesz a gyerekvállalásról.

Mint mondta, 2030-ig szeretné a kormány elérni, hogy a magyar nép képes legyen reprodukálni magát, vagyis annyi gyerek szülessen, ahányan eltávoznak.

Orbán Viktor a jövő évi költségvetésről azt mondta, hogy a korábbi gyakorlatnak megfelelően még a gazdasági év első felében megalkotják, és 4 százalék feletti gazdasági növekedéssel számol majd.

Elmondta azt is, a nyugdíjemelésen túl nyugdíjprémiumra is van lehetőség a 2019-es költségvetésben a négy százalékos gazdasági bővülésnek köszönhetően.

Folytatódnak az adócsökkentések, a hatéves bérmegállapodás értelmében jövőre 2 százalékponttal csökkennek a munkavállalók terhei.

A kétgyermekes családok adókedvezménye havi 40 ezer forintra emelkedik – mondta.

A kormányfő beszélt a beiktatási beszédéről is, amikor 2030-ig szóló terveket vázolt fel.

„Próbáltam precízen fogalmazni, ez nem mindenkit zavart meg, természetesen a mandátum négy évre szól, felelősséget vállalni a következő négy évért tudok, de nem lehet elvégezni, hogy ne illesztenénk be hosszú távú tervekbe. Sokan ezt úgy értelmezték, hogy 2030-ig szeretnék miniszterelnök lenni, de ez nem így van, Magyarországon demokrácia van” – mondta.