Csökkent a dohányosok száma Magyarországon

Vágólapra másolva!
Magyarországon csökkent a dohányzók száma, ez pedig a dohányzás visszaszorításáért tett intézkedéseknek köszönhető.
Vágólapra másolva!

Az Egészségügyi Világszervezet szerint Magyarország sok olyan intézkedést hozott a dohányzás visszaszorításáért, amelynek már látható eredményei vannak.

Magyarország beszüntette a nyilvános és zárt helyeken történő dohányzást és csökkentette a cigarettát árusító helyek számát, és megemelte a dohánytermékek jövedéki adóját is.

A világszervezet magyarországi vezetője a Budakeszin a dohányfüstmentes világnap alkalmából szervezett eseményen kiemelte

ezek az intézkedések igazolhatóan csökkentették mind a férfiak, mind pedig a nők körében a dohányzást.

A leszokás támogatására és a megelőzés fontosságára hívják fel a figyelmet a Budakeszin zajló egészségnapon, amit közösen szervezett az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet, Budakeszi önkormányzata, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériumának Dohányzás Fókuszpontja.

A rendezvény keretében együttműködési megállapodást kötött az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet, a város önkormányzata és a Budakörnyéki Önkormányzati Társulás további települései.

Csutoráné Győri Ottilia, Budakeszi polgármestere a kezdeményezésről elmondta,

céljuk a régió lakossága egészségi állapotának javítása, amelyben helyet kap a rendszeres testmozgás, a dohányzás visszaszorítása, az egészséges táplálkozás és a lelki egészség megőrzésének támogatása.

Kovács Gábor, a Korányi-intézet főigazgatója arról beszélt, hogy mindenki felelős a saját egészségéért. Arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy

a rendszeres testmozgás és a dohányfüstmentes élet segítségével megőrizhetjük szívünk, ereink és tüdőnk egészségét, csökkenthetjük a szívkoszorúér-betegség, az agyvérzés, az érszűkület és számos rákos betegség okozta halálozás kockázatát

- emelte ki.

Budakeszin a dohányfüstmentes világnap és a Kihívás napja közös rendezvényén ingyenes szűrések mellett vezető orvosok adnak egyénre szabott tanácsokat, az érdeklődők kerékpáros erőnléti felmérésben vehetnek részt, a dohányzók szakértői támogatást kaphatnak a leszokáshoz, a legkisebbeket pedig a rászokást megelőző játékos programokkal várják.