Ma már mindenkiről szakadt a víz Budapesten. Nézze meg!

2018.06.01. 15:39

A nyárral együtt a kánikula is megérkezett az országba. Budapesten a fiatalabbak láthatóan örülnek a melegnek, az idősebbek már kevésbé. A napon helyenként akár 36 fokos meleg is van, a BKK klimatizált járatain viszont elviselhető a hőmérséklet. Ugyanakkor ott, ahol nincs klíma, nagyjából ugyanolyan meleg van, mint a szabadban, csak a menetszél mozgatja a levegőt. Körbenéztünk a városban, hol hogyan viselik a meleget.

A Széll Kálmán téren óriási volt a hőség, több gyerek is a szökőkútban játszott, így hűtötte le magát. Az idősebbek inkább próbáltak árnyékba húzódni, többen az ivókútnál frissítették fel magukat.Amikor ott jártunk, enyhén beborult az ég, de így is 32 fokot mért a hőmérőnk.

A képre kattintva galéria nyílikForrás: Steinmetz Anikó

Az 59-es villamossal haladtunk tovább, amin nincsen klíma, ezért nagyjából az összes ablak ki volt nyitva. Menet közben még egészen elfogadható volt a hőmérséklet, de amikor megállt a villamos, mintha egy szaunában ültünk volna. A kinti hőmérséklethez képest nem mutatott változást a hőmérő, ugyanúgy 32 fok volt a villamoson is. 

A Kék Golyó utcai megállónál szálltunk le. Itt a szökőkútnál csak a galambok ittak és fürdőztek a vízben. A nap újra kisütött. 36 fokot mutatott a hőmérőnk. Tovább sétáltunk a Böszörményi úton, és felszálltunk a 102-es buszra. Egyből megcsapott minket a hűvös levegő. A buszon úgy működött a klíma, ahogyan kell, és egyetlen ablak sem volt nyitva. A hőmérő 28 fokot mutatott, de ennél sokkal hűvösebbnek éreztük a levegőt.

Később felszálltunk a 4-es villamosra, amin szintén érezni lehetett a klímát. Itt is 28 fokot mértünk. Persze, ha tele volna a villamos, lehet, hogy más lett volna az eredmény, de még így is volt olyan, akinek legyeznie kellett magát. A Margit-szigeten a zenélőkútnál az emberek a vízbe lógatták a lábukat és fagyiztak, így próbálták meg elviselni a kánikulát.

Forrás: Steinmetz Anikó

A hőséggel kapcsolatban megkerestük az Országos Mentőszolgálatot, akik a következő választ adták:
A meleg időjárás általában elsősorban az időseket, a szív- és érrendszeri betegségben szenvedőket, továbbá azokat viseli meg, akiknek valamilyen súlyos, krónikus alapbetegségük van. A melegben romolhat az autóvezetők koncentrációkészsége, meghosszabbodik a reakcióidő, nagyobb a balesetveszély, közlekedjenek óvatosan!.

Ne hagyjunk senkit a napon parkoló autóban

A tűző melegben elég lehet negyedóra arra, hogy a lezárt autóban 20 fokkal emelkedjen a hőmérséklet

- írja közleményében a Használtautó.hu. Az ablaküveg felerősíti a meleget, így, ha egy gyereket vagy kisállatot a zárt autóban hagyunk, ugyanennek a hőhatásnak tesszük ki. Az extrém hőmérséklet

kiszáradáshoz, eszméletvesztéshez, vagy akár halálhoz vezethet,

ezért sose hagyjunk magára lezárt autóban embert vagy állatot, még rövid időre sem. Magunkat se tegyük ki extrém hőhatásnak, ha az autó átforrósodott, beülés előtt hagyjuk egy kicsit kiszellőzni lehúzott ablakokkal, akár a légkondicionáló elindításával - javasolja Katona Mátyás, a Használtautó.hu főszerkesztője. Fontos, hogy az autóban mindig legyen ivóvíz. A klíma kulcsfontosságú kérdés autózás közben, de a kinti hőmérsékletnél maximum 10 fokkal állítsuk hidegebbre.

A hőséggel kapcsolatban megkerestük a BKK-t, amint válaszolnak, megírjuk.