Soros György Lengyelországban is kedvére befolyásolná a politikát

Soros György SZEMÉLY Foglalkozás üzletember elnök FOTÓ ÁLTALÁNOS konferencia TÁRGY MŰSZAKI ESZKÖZ mikrofon SZELLEMI TEVÉKENYSÉG beszél MOZOG gesztikulál Brüsszel, 2014. november 7.
Soros György magyar származású amerikai üzletember, a New York-i Soros Fun
Brüsszel, 2014. november 7. Soros György magyar származású amerikai üzletember, a New York-i Soros Fund Management befektetési társaság elnöke beszél a Jó reggelt Európa – Most vagy soha elnevezésű konferencián Brüsszelben 2014. november 7-én. (MTI/EPA/Julien Warnand)
Vágólapra másolva!
A milliárdosnak nem tetszik a lengyel legfelsőbb bíróságról szóló törvény, amely 65 évben szabná meg a legfelsőbb bíróság bíráinak nyugdíjkorhatárát, ez az állomány negyven százalékát érintené. Váratlanul 120 civil szervezet "utolsó esélyként" a Sorosnak puszival köszönő Jean-Claude Junckerhez, az Európai Bizottság elnökéhez fordult. A felhívást megfogalmazó szervezetek között ott van a Soros-, és brüsszeli pénzekkel kitömött Helsinki Bizottság. Összjáték.
Vágólapra másolva!

A szóban forgó törvény a legfelsőbb bíróság jelenlegi bíráinak nyugdíjkorhatárát 65 évre csökkentette. Sajtóértesülések szerint ez az aktív bírói állomány nagyjából 40 százalékát érinti, akiknek július 3-tól nyugdíjba kell vonulniuk. Magyarországon is felháborodás volt egy hasonló javaslatból, Lengyelország sem hagyhatta ki a cirkuszt A lengyeleknél is megmozdult a Soros-világ.

A magukat civilnek nevező szervezetek, és magánszemélyek felhívást intéztek az ügyben, ami meglehetősen drámaira sikeredett. Azt írták:

az az utolsó esélyük, hogy megakadályozzák az igazságügyi reformot, ha az ügy az Európai Unió Bíróság asztalára kerül.

Ismerős szólamok, ismerős érvelés: a Soros-hálózat Lengyelországban éppen úgy működik, mint Magyarországon, ha valamivel nem értenek egyet, akkor az európai bürokratákhoz fordulnak. Akiknek nincs ellenükre egy ilyen jellegű kérés. Főleg, ha a címzettet Jean-Claude Junckernek hívják.

Soros György civil szervezetei Lengyelországban is akcióba lendültek. A lengyel legfelsőbb bíróságról szóló törvényt akarják elkaszálni, Jean-Claude Junckerhez fordultak Forrás: MTI/EPA/Julien Warnand

Az Európai Bizottság elnökének megküldött felhívásban a szerzők arra figyelmeztetnek, hogy a legfelsőbb bíróságról szóló törvény az utolsó lépés abban a folyamatban, amellyel a kormánypárt átveszi a hatalmat a bíróságok felett. Számos bíró nyugdíjazása után a nemzeti-konzervatív Jog és Igazságosság Párt (PiS) a neki tetsző új bírákkal tölti majd fel a testületet – írták.

De kik is ezek a „civilek", akik ilyen nagy lendülettel érdeklődnek a lengyel legfelsőbb bíróság sorsa iránt? Na vajon kik? A felhívás aláírói között van mások mellett:

  • a Helsinki Alapítvány az Emberi Jogokért
  • Agnieszka Holland rendező

A Helsinki Bizottságot nem kell bemutatni, itthon többek között a bevándorlással és Soros Györggyel kapcsolatos Nemzeti Konzultációs kérdőíveket akarták bezúzatni, nem mellesleg egy halom pénzt kapnak a bevándorláspárti milliárdostól és Brüsszeltől.

És kinek címezték felhívásukat? Annak a Jean-Claude Junckernek, aki

A Soros-civilek akciójához hozzátartozik, hogy az Európai Bizottság a jogállamiság rendszerszintű megsértésének kockázata miatt tavaly decemberben indított eddig példátlan eljárást Varsóval szemben az uniós alapszerződés 7. cikke alapján.