Két lövés, egy prostituált és egy Skoda - az első nagy magyar postarablás története

Vágólapra másolva!
Berki Kálmánnak és a cseh Jan Stratileknek ugyanaz volt a célja: nyugatra menni. A két bűnöző ezért összefogott, hogy elég pénzt és hamis iratokat szerezzenek. 1977-ben eltervezték, hogy kirabolnak egy Ferenc körúti postát. Meg is tették, 
Vágólapra másolva!

Stratilek azért jött Magyarországra 1977 nyarán, hogy hamis útlevelet szerezzen, amivel továbbmehetett volna nyugatra. Rablások miatt már körözték Csehszlovákiában, pár pillanat alatt el tudott lopni egy Skodát. Olyan bűnöző volt, aki meg tudta magának magyarázni, hogy miért lett az.

Anyját hibáztatta, aki nem hagyta, hogy pincér legyen, így egy gyárban kellett dolgoznia, ahol alig kapott fizetést.

Amikor Magyarországra jött, nem ismert senkit, Berkivel egy bűnözői körben barátkozott össze. Azon kívül, hogy mindketten bűnözök voltak, közös volt még bennük, hogy

mindketten el akartak menni az országból, de ehhez sok pénzre volt szükségük.

Stratilek Berkihez költözött a VII. kerületbe, és elkezdett pénzt szerezni. A Mártírok útján kifigyelt egy ABC-t, ahonnan a pénzt mindig egy idős férfi hozta el. Lopott egy Skodát, és egyszerűen kilopta a férfi kezéből a táskát. A rendőrségnek esélye sem volt elfogni. 157 ezer forintot lopott, ami akkoriban nagy összeg volt, de Berki miatt a nagy részét elbukta. Stratilek a pénzt át akarta váltani valutára, Berki azt tanácsolta neki, hogy Szegeden, az egyik rokonánál váltsa át.

Stratilek lement Szegedre 120 ezer forinttal, de Berki Kálmán rokona lelépett a pénzzel.

Vissza tudtak szerezni tőle 70 ezret, ez már bőven elég volt ahhoz hogy elkezdjék intézni a hamis útleveleket. Berki jugoszláv ismerősein keresztül rendelték meg az okmányokat, de sok időbe telt, mire megjöttek az útlevelek. Megegyeztek a jugoszlávokkal, ha megvannak a papírok, akkor a Park szállóban találkoznak.

Addig, amíg várták az útleveleket, Stratilek kitalálta, hogy szerezzenek még egy kis pénzt, ezért Berkivel kiraboltak egy postást a Nyugatinál. Csak 30 ezer forintot loptak, ezért nézték ki maguknak a Ferenc körúti postát.

Azért azt, mert kicsi posta volt, de nagy pénz forgott benne.

Népszava, 1978. január 25. Forrás: Arcanum

A rablás

Stratilek ment be a postára, Berki kint várta egy Skodában. Bent nyolc alkalmazott és két ügyfél volt. Stratilek felordított, és a plafonba lőtt, majd beugrott a kezelőbe.

Mégy egyszer a plafonba lőtt, és a dolgozók mellett elkezdte egy táskába pakolni a pénzt.

Egy hátsó helyiségben dolgozó alkalmazott hallotta a lövéseket, ő egy kólásüveggel megpróbálta hátulról leütni a rablót, de Stratilek nem esett össze.

Megfordult, a hősködő alkalmazott mellkasához nyomta a fegyvert, majd tovább pakolta a pénzt.

Amikor telepakolta a táskáját, kirohant a postából. Egy járókelő megpróbálta feltartani, de nem sikerült neki, Stratilek bepattant a Skodába, Berki nagy gázt adott, és az Üllői út felé indult. Közben a posta elé ért egy pénzszállító autó, aminek a sofőrje a Skoda után lőtt, de nem sikerült őket megállítani. Több mint 130 ezer forintot loptak el.

A rendőrség nagy erőket vetett be, hogy elkapják őket, a taxisokat is bevonták a keresésbe. Még aznap, a Nagyvárad utcánál megtalálták a lopott autót.

Az autó beül véres volt, tehát a pénzszállító sofőrje nemcsak az autót találta el, hanem az egyik bűnözőt is.

Ezért a rendőrök több ezer példányban kiküldték a fantomrajzokat a kórházaknak és állami intézményeknek.

Stratilek egy József utcai lakásban próbálta ápolni Berkit, akinek csúnyán eltalálta a sofőr a combját.

Menekülés közben a cseh bűnözőnek át kellett vennie a volánt, mert a társa annyira vérzett.

Berki egyik ismerősénél bújtak el, amiért sokat kellett fizetniük a lakás tulajdonosának. Stratilek kénytelen volt foglalkozni a sérült Berkivel, mivel ő nem beszélt magyarul, és szüksége volt a társára ahhoz, hogy el tudjon menekülni az országból.

Majdnem egy héttel a rablás után Berkinek még mindig a lábában volt a golyó. Az egyik ismerőse segítségével találtak egy műtőssegédet, akinek volt priusza, ezért megbíztak benne. A férfi sok pénzért vállalta, hogy kiveszi Berki Kálmán lábából a golyót, de ez nem sikerült. Csak kitisztította sebet, de ezért is elkérte a pénzt. Berki állapota egyre rosszabb lett, ráadásul a József utcából is menniük kellett, ezért az ismerőseik segítségével egy Klauzál utcai lakásba mentek.

Egy prostituált buktatta le őket

A cseh, amíg a társa szenvedett, azon dolgozott, hogy a lehető leghamarabb megkapják az útlevelet. Többször is ellátogatott a Park szállóba, hátha ott vannak a jugoszlávok.

Az egyik látogatásnál viszont egy prostituált felismerte a fantomrajzról, és szólt a rendőröknek, akik el is fogták.

Nem voltak nála iratok, de egy kulcsot találtak nála igazoltatás közben.

A kulcs egy Keleti pályaudvari poggyászmegőrzőt nyitott, amiben benne volt Stratilek két táskája és a fegyvere.

A rabló nem várta meg, amíg a rendőrök megtalálják a fegyvert, a pályaudvar előtt kiugrott a rendőrautóból, és rohanni kezdett. El akart lopni egy kispolskit, ki is rángatta a benne ülő nőt, de mielőtt beülhetett volna, a rendőrök leteperték.

Stratilek mindent beismert a kihallgatásán, de Berkit nem dobta fel. Azt állította, hogy egyedül csinálta rablásokat, de végül ellentmondásba keveredett, és elárulta, hogy Kálmánnak hívták a társát, és erős célzásokat tett arra, hogy hol lakik. Ennyi információval a rendőrségnek már könnyű volt előkeríteniük a priuszos Berkit, aki sántikálva nyitott ajtót a rendőröknek.

Végül Stratileket 15, Berkit pedig 11 év börtönre ítélte a bíróság.