Rendszeres egyeztetést kezd a Fidesz és a német CDU

Vágólapra másolva!
Rendszeres egyeztetés kezdődik a Fidesz és a kormányzó német Kereszténydemokrata Unió (CDU) között - mondta Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Berlinben az MTI-nek a német fővárosban folytatott tárgyalásait értékelve.
Vágólapra másolva!

Gulyás Gergely Novák Katalinnal, a Fidesz alelnökével, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkárával és a tárca korábbi vezetőjével, Balog Zoltánnal, a Polgári Magyarországért Alapítvány kuratóriumának elnökével, valamint Hende Csabával, az Országgyűlés fideszes alelnökével tárgyalt Berlinben a CDU-hoz közel álló Konrad Adenauer Alapítvány meghívásából.

Adott a kölcsönös bizalom

A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, hogy a kétnapos látogatás alatt megbeszélést folytattak mások mellett Annegret Kramp-Karrenbauerral, a CDU új főtitkárával, valamint a CDU és a CSU közös szövetségi parlamenti (Bundestag-) frakciójának vezetőjével, Volker Kauderral. Kiemelte, hogy a Fidesz és a CDU között "a kölcsönös bizalom adott, és szeretnénk az együttműködést elmélyíteni, amihez állandó keretek közötti kapcsolattartásra van szükség".

Ez még az idén elkezdődik - tette hozzá Gulyás Gergely, kiemelve:

az a céljuk, hogy a Fidesz és a CDU a legmagasabb szinten egyeztessen rendszeresen Európa jövőjéről.

"Beszéljünk arról a nagyon sok kérdésről, amiben egyetértünk, és vitassuk meg azt is, amiben esetleg véleménykülönbségek vannak" - mondta.

"Nagyon örülünk annak, hogy ma a migráció kérdésében a két kormány és a két párt álláspontja között lényegesen kisebb a különbség, mint korábban" - húzta alá Gulyás Gergely.

Egyetértés van a külső határok védelmének fontosságában, és abban is, hogy

A migráció ügyében vannak véleménykülönbségek, de mivel a terület nemzeti hatáskörbe tartozik, ezekkel a nézeteltérésekkel "együtt tudunk élni" - tette hozzá.

Mindkét fél a szövetség fenntartásában érdekelt

Angela Merkel német kancellárnak a rugalmas szolidaritásról tett nyilatkozatairól elmondta, meg kell várni, hogy a német értelmezés szerint pontosan mit jelent ez a fogalom. A magyar álláspont szerint egy elosztási mechanizmus csak önkéntes lehet, az egyes országok szabad akaratán kell alapulnia, és Magyarország ebben nem fog részt venni.

Magyarország a genfi menekültügyi egyezmény alapján és az alaptörvénnyel összhangban első biztonságos országként menedékjogot ad az erre jogosultaknak, "de ezen túlmenően nem akarunk migránsokat befogadni, és

- mondta Gulyás Gergely.

Azzal kapcsolatban, hogy a Fidesz és a CDU/CSU pártszövetség is a jobbközép európai pártokat összefogó Európai Néppárthoz (EPP) tartozik, kiemelte, hogy "mindkét fél ennek a szövetségnek a fenntartásában érdekelt".

A csaknem 15 tárgyalás alapján látható, hogy a CDU és a német kormány is úgy látja, hogy elég sok gond van ahhoz Európában, hogy nem kell "pellengérre állítani" az olyan EU-tagokat, mint Magyarország, amelyek minden kötelezettségüknek eleget tesznek és az EU legdinamikusabban fejlődő régiójához tartoznak - mondta Gulyás Gergely.

A miniszter azt is hangsúlyozta, hogy a német testvérpárt is "országok, nemzetek alkotta Európában gondolkodik, és azt reméljük, hogy ebben is fontos partnerek lehetünk".

Magyarország hajlandó engedményekre

A tárgyalásokon szintén fontos téma volt az EU következő, 2021-ben kezdődő hétéves költségvetésének ügye, amelyben Németország mielőbb szeretne megállapodni. Ennek "mi nem vagyunk akadályai", ha a tárgyalások egy jó kompromisszumra vezetnek.

A kompromisszum "mindenkinek fáj", de

és ezt nem lehet elfogadni - emelte ki a miniszter.

A kormány nyitott arra, hogy a 2019 tavaszán tartandó európai parlamenti (EP-) választás előtt legyen megállapodás a költségvetésről, de nem tartaná "tragédiának", ha az ügy áthúzódna a következő ciklusra - tette hozzá Gulyás Gergely.

Kiemelte: Magyarország a költségvetés összeállítását tekintve hajlandó engedményekre, de tartalmi kérdésekben nem, így ragaszkodik ahhoz, hogy a régió nem szenvedhet el nagyobb mértékű veszteséget az EU-s támogatásokban, mint amennyit a nettó befizető Nagy-Britannia távozása, a Brexit elkerülhetetlenné tesz.