Magyarország vette először komolyan a migráció problémáját

Horvátország, Szlovénia határ migránsok
A migrant carrying his child walks with around 2000 migrants who arrived by train and walk near the border town of Kljuc Brdovecki, on October 24, 2015, to cross the Croatia-Slovenia border. Crowds of refugees and other migrants camp by roads in western Balkan countries in worsening autumn weather after Hungary sealed its borders with Serbia and Croatia, causing a chain reaction in other overwhelmed states. Bulgaria, Romania and Serbia on October 24 threatened to close their borders if EU countries stopped accepting migrants, as European leaders prepared for a mini summit on the continent's worst refugee crisis since World War II. AFP PHOTO / STRINGER / AFP PHOTO / -
Vágólapra másolva!
Balog Zoltán volt emberierőforrás-miniszter interjút adott az ORF 2 csatornának, ahol több vezető európai politikussal a migráció megoldásáról beszéltek. Abban mindenki egyetértett, hogy a migráció komoly probléma, a határvédelmet meg kell erősíteni, és meg kell kérdezni az embereket a migrációs válság kezeléséről.
Vágólapra másolva!

Interjút adott Balog Zoltán, a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület elnöke és korábbi emberierőforrás-miniszter az osztrák ORF 2 csatornának.

Itt arról beszélt, hogy Európa erőssége az egység a sokszínűségben,

ez pedig az országok és vélemények sokszínűségét jelenti.

Balog Zoltán kiemelte, hogy

a migráció problémáját Magyarország vette először komolyan,

és 2015-ben Magyarország elsőként tartotta be a dublini és genfi egyezményt.

A kormány kerítést épített a határon, de a kerítésen vannak ajtók, amelyeken keresztül legálisan be lehet lépni. Ugyanakkor Magyarország különbséget tesz gazdasági migránsok és valódi menekültek között, és csak az utóbbiakat engedi be.

Balog Zoltán Fotó: Hirling Bálint - Origo

A magyar kormány kereszténydemokrata Európát és erős nemzetállamot szeretne.

Gernot Blümel, Ausztria Európai Unióért, művészetért, kultúráért és médiáért felelős szövetségi minisztere azon az állásponton volt a vitában, hogy

hanem a külső határok védelme.

Johannes Hahn, az Európai Bizottság európai szomszédságpolitikáért és csatlakozási tárgyalásokért felelős osztrák biztosa erre azt válaszolta, hogy a határvédelemnek az unió határánál jóval kijjebb kell kezdődnie.

Stabilizálni kell a helyzetet Afrikában, másképp folyamatos nyomás alatt marad Európa.

Migránsok a szlovén-horvát határon Forrás: AFP/Stringer

Emellett pedig egységes menekültpolitikát is ki kell alakítani, és meg kell egyezni abban, melyek a biztonságos országok, ki jogosult a befogadásra és ki nem,

nem lehet ugyanis ebben a kérdésben 28 féle elképzelés.

Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter a közös európai migrációs politika fontosságát hangsúlyozta, mivel szerinte a nagy problémákat csak akkor lehet megoldani, ha egységes álláspontot tudnak kialakítani a tagállamok. Véleménye szerint erős Európát kell létrehozni, amihez a tagállamok szolidaritására és alkalmazkodására van szükség.

Ulrike Guérot politológus, egyetemi tanár azt hangoztatta, hogy érvényesíteni kell a szubszidiaritás elvét, azaz

meg kell kérdezni az állampolgárok véleményét is,

nem szabad a fejük felett dönteni mindenről.