Németh Szilárd: Nem lehet csak a NATO-ra bízni a védelmet

Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának ülése
Németh Szilárd, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságnak elnöke
Vágólapra másolva!
Németh Szilárd, parlamenti képviselő, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára a Heti TV Pirkadat című műsorában beszélt a Zrínyi 2026 Programról, az ország és Európa szuverenitásának megőrzéséről, de szóba került a birkózás is.
Vágólapra másolva!

Minden országnak kötelessége megvédenie saját magát, a polgárait, Magyarország is így gondolkodik, mégpedig ez azt jelenti, hogy hazánk a NATO tagja, de az ország szuverenitását nem lehet csak a szövetségi rendszerre bízni - mondta Németh Szilárd. A honvédelmi államtitkár kijelentette, ennek a szemléletnek megfelelően készült el a Zrínyi 2026 Program is, aminek két lába van, egyrészt egy honvédelmi, másrészt pedig egy haderő-fejlesztési lába, azaz egy humán és egy műszaki, fejlesztési környezet.

A programhoz nagyon komoly pénzeket rendelt a kormány, ez rendelkezésre áll egészen 2026-ig. Ami a NATO kötelezettségvállalást, a GDP 2 százalékának a honvédelemre való költését illeti, az államtitkár ezt abban az összefüggésben értelmezné, ez egy kötelezettség, de nem ez vezeti a kormányt. Sokkal inkább az, hogy azt a célt, mely szerint

Olyan modernül felszerelt hadseregre, a hazáját szerető katonákra, tisztekre van szükség, hogy képesek legyenek Magyarország szuverenitását biztosítani. Ennek a hadseregnek a részei az önkéntes tartalékosok is, akik szintén katonai esküt tesznek, ami a politikus szerint a legerősebb, hiszen a haza szolgálatáért az életét is feláldoznák.