16,5 milliárdból javítják az egészségügyi szakdolgozók munkakörülményeit

Vágólapra másolva!
Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) kiemelten fontosnak tartja az egészségügyi szakdolgozók élet- és munkakörülményeinek javítását, ezért két projekt keretében 16,5 milliárd forintot fordít erre - közölte a központ csütörtökön az MTI-vel.
Vágólapra másolva!

A közleményben azt írták, az Egységes ápolási eszközpark kialakítása nevű projekttel nyolcmilliárd forintból megújul a kórházak ápolási eszközparkja.

Körülbelül 21 ezer ápolási eszközt, többek között intenzív ágyakat, korszerű betegágyakat, felfekvést megelőző matracokat, gördíthető infúziós állványokat, fecskendős infúziós pumpákat szereznek be 64 ÁEEK fenntartású intézmény 71 telephelyére és három egyetemi helyszínre.

Az ÁEEK konzorciumvezetésével a Szegedi Tudományegyetem, a Pécsi Tudományegyetem és a Debreceni Egyetem részvételével 61 helyszínen 3700 ember képeznek ki, hogy az újonnan beszerzett eszközöket eredményesen alkalmazzák, valamint elsajátítsák a biztonságos és szakszerű betegmozgatást. A projekt első ütemében, június végig 1400 elektronikusan mozgatható multifunkcionális ápolási ágyat, intenzív ágyat és kiegészítőket szállítanak a kórházakba.

Az Egészségügyi szakellátók szállóinak fejlesztése című projektben 8,5 milliárdból felújítják a nővérszállókat, valamint új szállókat alakítanak ki 2020 tavaszára.

Tizennégy megyei kórház 16 helyszínén fejlesztik az egészségügyi szakdolgozók lakhatási körülményeit. Szombathelyen például új nővérszállót alakítanak ki. A fejlesztések az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósulnak meg - közölték.