A hajléktalanokat nem az segíti, aki amellett érvel, hogy az utcán éljenek

2018.06.14. 16:13

A kormány úgy segíti a hajléktalanokat, hogy megfelelő körülményeket és hozzáférhető ellátórendszert biztosít a számukra. Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériuma szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára a jövő évi költségvetésről azt mondta, hogy a szociális terület forrásaiban továbbra is biztosított a szolgáltatások finanszírozása. 

„A hajléktalan emberek méltóságát nem az segíti, aki amellett érvel, hogy az utcán éljenek, hanem az, ha megfelelő körülményeket és hozzáférhető ellátórendszert biztosítunk a számukra. A kormány a költségvetésben biztosítja az ellátórendszer működéséhez szükséges feltételeket. Ahogyan eddig, úgy továbbra is biztosítjuk a kellő számú szálláshelyet, mindenkinek biztosítunk megfelelő férőhelyet” - mondta Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériuma szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára szerdán az MTI érdeklődésére.  

A hajléktalanok ellátására az elmúlt években 8,5-9 milliárd forintot költött a kormányForrás: Thinkstock

Azt is hozzátette, hogy a hajléktalanok ellátására az elmúlt években 8,5-9 milliárd forintot költött a kormány, és a szociális szolgáltatásokat az önkormányzatok kötelesek biztosítani. Fülöp Attila a jövő évi költségvetésről azt mondta, hogy a szociális terület forrásaiban továbbra is biztosított a szolgáltatások finanszírozása. Az államtitkár elmondta, hogy a hajléktalanok méltóságát nem az szolgálja, aki amellett kardoskodik, hogy az utcán éljenek. A kormány úgy tud segíteni ezeknek az embereknek, hogy hozzáférhető ellátórendszert biztosít számukra. Ezt a rendszert a kormány eddig is biztosította, és ezután is biztosítani fogja. Magyarországon 9800 éjjeli menedékhely és átmeneti szállás áll a hajléktalanok rendelkezésére, és ezeken kívül télen még további 1500 többletférőhelyet biztosítanak. A nappali melegedők száma pedig eléri a 7500-at. Ezek azok a szolgáltatások, amelyek valós segítséget jelentenek a hajléktalanok számára - mondta Fülöp Attila.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK