Áder János virágot vitt Nagy Imre sírjára

Áder János virágot visz Nagy Imre sírjára.
Vágólapra másolva!
Nagy Imre néhai miniszterelnökre és mártírtársaira emlékezik az ország kivégzésük 60. és újratemetésük 29. évfordulóján, szombaton. Az emléknapon Áder János köztársasági elnök is virágot helyezett el Nagy Imre és a forradalom névtelen áldozatainak sírjánál a 301-es parcellában. 
Vágólapra másolva!

A 301-es parcellában az 1956 utáni megtorlás budapesti áldozatai nyugszanak. Az 1958. június 16-án kivégzett Nagy Imrét, az 1956-os forradalom és szabadságharc törvényes miniszterelnökét és mártírtársait - Maléter Pál honvédelmi minisztert, Gimes Miklós újságírót, az 1958. április 24-én kivégzett Szilágyi Józsefet, Nagy Imre titkárságvezetőjét és a börtönben 1957. december 21-én elhunyt Losonczy Gézát, a Nagy Imre-kormány államminiszterét - 1989. június 16-án helyezték végső nyugalomra a Rákoskeresztúri Új köztemetőben.

Áder János virágot visz Nagy Imre sírjára. Forrás: MTI/ Bruzák Noémi

A Legfelsőbb Bíróság Elnökségi Tanácsa 1989. július 6-án - amikor Kádár János, az MSZMP főtitkára meghalt -, Nagy Imre és társai ítéletét hatályon kívül helyezte, az elítélteket posztumusz, bűncselekmény hiányában felmentette.

A koncepciós perek áldozatainak rehabilitációja és az újratemetés a rendszerváltó időszak szimbolikus eseménye volt.

Áder János virágot visz Nagy Imre sírjára. Forrás: MTI/ Bruzák Noémi

Jovánovics György szobrászművész 300-as parcellájában álló alkotásának alapkövét 1989. június 16-án, Nagy Imre újratemetésének napján tették le. Az emlékművet három év múlva avatták fel. A nyitott sír közepén egy 1956 milliméter magas, fekete hasáb áll.

A köztársasági elnök főhajtással tisztelgett a forradalom erdélyi mártírjai előtt a 298-as parcellában, továbbá megkoszorúzta a 300-as parcellában lévő emlékhelyet a miniszterelnök 60 évvel ezelőtti kivégzésére emlékezve szombaton.