Orbán Viktor: A migránsvitában nem lehetséges a kompromisszum

ORBÁN Viktor; KOHL, Helmut
Budapest, 2018. június 16. Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Helmut Kohl német kancellár halálának első évfordulóján tartott Budapesti Európa-beszéd című konferencián, amelyet a Polgári Magyarországért Alapítvány és a Konrad Adenauer Alapítvány magyarországi irodája rendezett az Andrássy Gyula Német Nyelvű Egyetemen 2018. június 16-án. MTI Fotó: Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
A migránsvitában nem lehetséges a kompromisszum, de nincs is rá semmi szükség - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Budapesti Európa-beszéd címmel szombaton a fővárosban rendezett konferencián.
Vágólapra másolva!

A magyar miniszterelnök, Helmut Kohl egykori német kancellár halálának első évfordulóján rendezett tanácskozáson kiemelte:

Forrás: MTI/Illyés Tibor

Orbán Viktor beszédében elmondta azt is: Magyarország tisztában van saját erejével, súlyával és feladatával mint uniós tagállam, és nem vágyik európai politikai szerepre.

- mondta el a miniszterelnök.

Forrás: MTI/Illyés Tibor

Hozzátette: magyar ambíció, hogy Magyarország egy erős, szorosan együttműködő, egymást segítő és bátorító országokból álló közép-európai régió tagja lehessen. Itt számít, súlyt jelent az az erő, amit Magyarország képvisel.

Ambíciója Magyarországnak az is, hogy elősegítse a nyugat-balkáni államok, különösen Szerbia uniós tagságát, hogy meggyőzzük a többi tagállamot, hogy erre szüksége van.

Orbán Viktor azt mondta:

Véleménye alapján, Kohl politikai akarata nyitotta meg az utat az európai népek közösségébe való visszatérésünk előtt, és az ő politikai bátorsága teremtette meg az alapjait Németország és Európa újraegyesítésének.

Az erős Európához erős nemzetállamokra van szükség

Erős Európát akarunk, ez pedig „erős nemzetállamokat követel” - ezt is hangsúlyozta Orbán Viktor a rendezvényen. Az Európai Unió még gazdag, de már gyenge - jelentette ki, hangsúlyozva, hogy a közösség jövője azon múlik, képes-e megvédeni külső határait, ha pedig ez sikerül, akkor nem az érkező migránsok szétosztása a kérdés, hanem az, hogy mi történjen azokkal, akik már itt vannak.

Mint mondta, utóbbiakat „nem szétosztani kell, haza kell őket vinni”.

A kormányfő az elmúlt fél évtizedet az EU legsikertelenebb öt évének nevezve, mondván, nem sikerült megvédeni a földrészt a migrációtól, a Brexittel „elvesztettük az Egyesült Királyságot”, Brüsszel pedig megbontotta az egyensúlyt az unió nyugati és kelet fele között.

Orbán szerint, noha az Európai Néppárt (EPP) vezetői követtek el hibákat a mi rovásunkra,

a Fidesz kitart a pártcsalád és Helmut Kohl eszméi mellett,

dezertálás helyett inkább vállaljuk a nehezebb feladatot:

Véleménye alapjám az EPP a sikerei ellenére az elmúlt másfél évtizedben lassan, de folyamatosan veszített erejéből, aminek okát abban látja, hogy

Antipopulista népfront helyett eljött a kereszténydemokrata reneszánsz ideje - mondta a miniszterelnök, hozzátéve, a baloldali és liberális ellenfeleink szellemi kalodába akarnak zárni minket, diktálva a témákat és azt, hogy azokról mit kell gondolni, és ezt a helyzetet a kommunisták polgári pártokat felszalámizó taktikájához hasonlította.

Orbán Viktor az EU legnagyobb gyengéjének a belső bizalomhiányt nevezte,

mivel szerinte az Európai Bizottság a nagy államok eszközévé vált a kisebbekkel szemben, ezért

Magyarország több területen is tudja segíteni a közös európai politikát

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy Magyarország több területen is fel tudja ajánlani segítségét a közös európai politikához: jó példát tud mutatni a gazdasági reformok terén, és segítséget tud nyújtani a migránsok hazaszállításához.

A kormányfő a tanácskozáson rámutatott arra: a segítséget exportálni kell, és nem a gondokat kell importálni. Hozzátette: Magyarország tanácsot is tud adni, ha van, aki kéri.

Kifejtette: egy tanácsot kéretlenül is adunk, mert van benne történelmi tapasztalatunk.

Azt tanácsoljuk, mindenki bánjon csínján azzal, hogy az iszlám bármely európai ország része lenne - fogalmazott.

A miniszterelnök kijelentette: példa, segítség és tanács mellett azt is világosan meg kell mondani, hogy a jövőben sem hagyjuk magunkat, és

nem engedjük meg, hogy olyasmire kényszerítsenek bennünket, amit nem akarunk.

Kiemelte: ha nem tudnak az egyeztetés során elegendő eredményt elérni, ha nem tudják elfogadni, de legalább tolerálni egymás álláspontját a migráció és a költségvetés kérdésében, akkor várják meg, hogy az európai emberek kinyilvánítsák akaratukat a 2019-es választásokon.

Aztán jöjjön, aminek jönnie kell - mondta Orbán Viktor beszéde zárásaként.