Így élheti túl a medvével való találkozást

barnamedve
A barnamedve (Ursus arctos) a legnagyobb testű európai szárazföldi gerinces ragadozó
Vágólapra másolva!
Az elmúlt napokban az ország több pontján is volt medveészlelés. Sok tévhit kering azzal kapcsolatban, hogy mi a teendő, ha valaki medvével találkozik, ezért a Bükki Nemzeti Park igazgatósága összegyűjtött néhány hasznos tanácsot erre vonatkozóan. Érdemes megfogadni a tanácsokat. 
Vágólapra másolva!

Egyre több videó és beszámoló kerül fel az internetre, amelyen az látszik, hogy medve sétál át az úton, vagy egyéb forgalmas helyen, rosszabb esetben emberre is támad. Legutóbb Miskolcon kóborolt egy barna medve, az esetről videót is készítettek a szemtanúk. Magyarország kedvenc medvéje pedig napokig lázban tartotta az országot, de májusban hozzá hasonlóan Sanyi, a zarándokra támadó medve is többször került címlapra. Az egyre gyakoribb jelenség miatt tehát teljesen jogos, hogy a Bükki Nemzeti Park igazgatósága úgy gondolta, szükséges közzétenni egy viselkedési útmutatót az akár féltonnás medvékhez.

Egyre gyakrabban találkozhatunk Magyarországon is barna medvével Forrás: Romania Insider

A legnagyobb termetű emlős faj

A barna medve általában 100-340 kilót nyom,

de elérheti a 450 kilogrammos - vagyis csaknem féltonnás - testsúlyt is.

Alapvetően magányos állat, nem szívesen megy emberek közé. Élőhelyének nagysága néhány ezer hektártól akár több ezer négyzetkilométerig is terjed. A hímek területe nagyjából háromszorosa a nőstényekének.

Ahogy írják; a barna medve eredendően összefüggő erdőségekhez kötődik. Alkalmazkodóképességének köszönhetően az eredeti élőhelyein jelentkező egyre intenzívebb emberi jelenléttel szemben is toleránssá vált.A szabad természetben ugyanúgy tart az embertől, mint amennyire az ember megijedhet a medvétől. Csak „szorult" helyzetben, vagy a bocsait védve mutathat támadó magatartást.

A medve azonban alapvetően kerüli az embert. Megfelelő viselkedéssel és felkészültséggel elkerülhetők az esetleges problémák.

Mit NE csináljunk!

  • Első és legfontosabb; a medve nem játék, a medvét el kell kerülni! A medvével nem kell barátkozni – bármilyen korú is legyen. A bocsok közelében nagy valószínűséggel az anya is ott van. A legtöbb konfliktus az anyamedvékhez kapcsolódik!
  • Ne csalogassuk magunkhoz semmilyen módon. Ez azt is jelenti, hogy azokon a helyeken, ahol nagyragadozók előfordulhatnak, célszerű zártan kezelni a kommunális hulladékot, hogy a szemetet ne tekinthessék táplálékforrásnak.
  • Ne etessük, közelről ne fényképezzük a medvét!
  • Ne nézzünk a medve szemébe, ez agresszivitást válthat ki, ugyanakkor ne fordítsunk hátat az állatnak.
  • Ha a medve közel merészkedik, ne provokáljuk, és ne tegyünk hirtelen mozdulatokat.
  • Az erős illatú élelmiszereket ne a sátorban tároljuk. Éjszakára célszerű a sátortól távolabb fára, a medve által hozzáférhetetlen helyre tenni.
  • A barna medve fokozottan védett, kiemelt közösségi jelentőségű faj, ezért engedély nélküli kilövése bűncselekmény.
Az állat május végén először Nógrád megyében bukkant fel, majd több száz kilométeres kóborlás után 2018. június 8-án a Csongrád megyei Sándorfalva közelében fogták be. A 2-3 évesre becsült, fokozottan védett fajhoz tartozó állat visszakerül a Bükki Nemzeti Parkba, de szabadon engedése előtt jeladót kap, hogy egyszerűbb legyen nyomon követni a mozgását. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Mit érdemes csinálni

  • Ha erdőben járunk, és úgy gondoljuk, hogy bármikor felbukkanhat, keltsünk magunk körül zajt (pl. fütyülés). Nagyobb társaság esetén kisebb a támadás veszélye.
  • Ha az állat nem vett észre minket, lehetőleg feltűnés nélkül, halkan, azonnal távozzunk a helyszínről. Ha a medve észrevesz, ne próbáljuk elzavarni kövekkel vagy bármi mással.
  • Autós találkozás esetén tilos elhagyni a járművet!
  • Ha a medve közeledni próbál, hagyjuk ott a magunkkal vitt élelmet egy helyen, és lassan, figyelemmel kísérve az állatot, távolodjunk el a környékről.
  • Ha a medve két lábra áll, őrizzük meg nyugalmunkat, ez még nem jelent kimondottan támadási jelet, lehet, hogy csupán a terepet fürkészi.
  • Ha a medve odajön hozzánk, feküdjünk hasra, a fejünket takarjuk el a kezünkkel, és maradjunk mozdulatlanul.