Az ország megvédéséről szavaz a parlament

Fleury Merogis blocked by jail workers  FO UFAP afghanistan blocus centre de retention choisy le roi crisis DEMONSTRATION fleury fleury merogis france jail migrant noborder paris PRISON prison workers protest protest march refugees soudan ufap syndicate U
Jail workers block the gate at Fleury-Merogis prison, the largest prison in Europe, located in Fleury-Merogis near Paris, France on January 18, 2018 after multiple agressions in prison by inmates turn into clashes with anti-riot police force. (Photo by Julien Mattia/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Az Országgyűlés a kabinet javaslatára szerda délután dönt az alaptörvény hetedik módosításról, amelynek célja, hogy védje a nemzeti szuverenitást, és tiltsa idegen népesség Magyarországra telepítését. Szavaznak továbbá a jogellenes bevándorlás elleni intézkedésekkel kapcsolatos törvénymódosításokról is.
Vágólapra másolva!

Az Országgyűlés szerdán szavaz az alaptörvény hetedik módosításáról, valamint a "Stop Soros" csomag néven ismertté vált indítványról.

Délután szavaznak

A parlament a napirendi pontok alakulásától függetlenül délután 15 órától tartja határozathozatalait, vagyis a szavazás akkor sem kezdődik el, ha korábban véget érnek az addigi viták, illetve szükség szerint azokat megszakítják ebben az időpontban.

A ház a kabinet javaslatára ekkor dönt az alaptörvény hetedik módosításról, amelynek

célja, hogy védje a nemzeti szuverenitást,

és tiltsa idegen népesség Magyarországra telepítését. Szavaznak továbbá a jogellenes bevándorlás elleni intézkedésekkel kapcsolatos törvénymódosításokról is. A kormány a "Stop Soros" néven ismertté vált csomaggal azt akarja megakadályozni, hogy Magyarországból is bevándorlóország legyen.

A migránsok betelepítésétől védi az országot a Stop Soros és az alaptörvény módosítása (illusztráció) Forrás: NurPhoto/Julien Mattia/NurPhoto/Julien Mattia

Kósa: Nekünk kell megvédeni az országot

A Stop Soros vitájában Kósa Lajos azt mondta, a demokrácia, a szabadság, az egyenjogúság, a keresztény kultúra által közvetített értékvilág mind-mind veszélyeztetve van, amikor milliószámra özönlenek Európába lényegében ellenőrizetlenül olyan emberek, akik nem üldöztetés elől menekülnek, csupán jobb életre vágynak.

"Magyarország nekünk fontos igazán, nekünk kell megvédenünk"

- hangsúlyozta a fideszes országgyűlési képviselő, rámutatva, az unió egyes fórumain nem fogalmazódnak meg az álláspontok ilyen egyértelműen. Emlékeztetett arra az uniós véleményre, amely szerint "perverz koalíció jött létre az embercsempészek és az NGO-k között" - a civil szervezetek segítik az embercsempészeket -, és leszögezte: a csomag ezt a jelenséget üldözi.

Magától nem áll meg a migráció

Az illegális határátlépést nem szabad segíteni, aki ezt valósítja meg, azt a rendőrség a bűnüldözés erejével is arra kell hogy szorítsa, hogy tevékenységét abbahagyja - hangoztatta. Hozzátette: az unió országainak jelentős részében hasonlóan léptek, mert

mindenki érezte, hogy az Európát fenyegető áradat magától nem áll le.

Közölte azt is: Magyarországon a joggal súlyosan visszaélő tömegek haladtak át, arról pedig az NGO-k világosítják fel a tömegeket, hogyan lehet tudatosan hazudni a hatóságoknak. Utóbbiak sokszor komoly munkát fektetnek abba, hogy a nem együttműködőkről kiderítse személyazonosságukat és azt, mi is velük a valós helyzet. Kósa Lajos távlatos megoldásnak azt nevezte, hogy a segítséget oda vigyék, ahol arra szükség van.

Kósa Lajos: A segítséget oda vigyék, ahol arra szükség van Fotó: Hirling Bálint - Origo

Trócsányi: Magyarország területére idegen népesség nem telepíthető be

Az igazságügyi miniszter szerint a globális migrációs folyamatok, az Európai Unióban előretörő föderalizációs törekvések és az egyén magánszféráját fenyegető kihívások szükségessé teszik, hogy az alaptörvény pontosítsa a magyar állam egyes szervezeti és jogi kereteit. Trócsányi László Magyarország Alaptörvényének hetedik módosításáról az Országgyűlésben elmondta, a javaslat aktuális kihívásokra ad az alaptörvény szellemiségével, az európai alapértékekkel és a nemzetközi jog követelményeivel egyaránt összhangban álló válaszokat.

A miniszter közlése szerint a módosítás megerősítené a szuverenitás és az alkotmányos önazonosság védelmét, kimondja, hogy az alkotmányos önazonosság védelmezése az állam alapvető kötelessége; a módosítás rögzíti, hogy

Magyarország területére idegen népesség nem telepíthető be.

Szerinte az EU-ban két vélemény áll szemben egymással: az egyik szerint minél több hatáskört uniós szintre kell emelni, míg a másik nézet hívei nem fogadják el olyan hatáskörök uniós szintre emelését, amelyek az önálló államiság megsértésével járnának.

Trócsányi László: Magyarország területére idegen népesség nem telepíthető be Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Összhangban az emberek akaratával

A miniszter az utóbbi nézet hívei közé sorolva magát azt mondta, ha az uniós jog, az uniós intézmények döntései egyoldalúan felülírhatnák az egyes államok alkotmányos önazonosságát, illetve alkotmányos berendezkedésének alapvető elemeit, azzal a tagállamok szuverén állami léte oldódna fel a közös európai jogrendben. Hangsúlyozta: az alkotmány mostani módosítása egyértelművé teszi, hogy a közös uniós hatáskörgyakorlásnak összhangban kell állnia az alaptörvénybe foglalt alapvető jogokkal és szabadságokkal, továbbá

az nem korlátozhatja Magyarország területi egységére, népességére, államformájára és állami berendezkedésére vonatkozó elidegeníthetetlen rendelkezési jogát.

Trócsányi László azt mondta, erre az elvi keretre különösen nagy szükség van a migrációs válság közepette, amikor az Európai Unió egyes intézményei a megoldást a menedékkérők tagállamok közötti áthelyezésében és áttelepítésében látják. A változtatás összhangban van a magyar embereknek a 2016. októberi népszavazáson és a 2018. áprilisi választáson megerősített akaratával - hangoztatta.
Elmondta, a módosítás a jövőre vonatkozóan megakadályozza a magyar alkotmányos szervek és egyúttal a magyar nép akaratát figyelmen kívül hagyó, idegen népességnek az ország területén történő kényszerű elhelyezésére vonatkozó, "oktrojált" döntések végrehajtását.