Áder János: Magyarország továbbra is támogatja Albánia felvételét az EU-ba

ÁDER János
Budapest, 2018. június 20. Ilir Meta albán államfő (b) és Áder János köztársasági elnök a tárgyalásuk után tartott sajtótájékoztatón Budapesten, a Sándor-palotában 2018. június 20-án. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Albánia európai uniós tagságának támogatásáról, migrációs kérdésekről és a vízgazdálkodási együttműködés lehetőségeiről tárgyalt Áder János köztársasági elnök és Ilir Meta, az Albán Köztársaság elnöke.
Vágólapra másolva!

Áder János a találkozó után azt mondta, Magyarország továbbra is támogatja Albánia európai uniós csatlakozását, nemcsak a két ország közötti jó kapcsolatok miatt, hanem azért is, mert alapvetően a

nyugat-balkáni országok stabilitásától függ Európa biztonsága.

Ilir Meta albán államfő és Áder János köztársasági elnök a tárgyalásuk után tartott sajtótájékoztatón Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Az embercsempészek új migrációs útvonalakat próbálnak ki, ezek egyike Albánián keresztül vezet, ezért várhatóan fokozódó migrációs nyomás nehezedik majd az országra.

Ha így lesz, az Európai Unió nem hagyhatja magára sem Albániát, sem a többi érintett nyugat-balkáni országot - fűzte hozzá.

Közölte, a találkozón szó esett a két ország közötti eddigi

gazdasági együttműködésről és lehetséges bővítéséről is.

Utalt arra, hogy a két állam fővárosának vízművei között eddig is sikeres volt az együttműködés. Bár Albánia vízben gazdag ország, vizeinek egy része az elmúlt évtizedekben elszennyeződött, ezért olyan, Magyarországon már bevált technológiákat keresnek, melyekkel megvédhetnék vízbázisaikat. A vízgazdálkodási együttműködés lehetőségeiről szakértői szinten folytatódnak a beszélgetések - közölte.

Ilir Meta albán államfő megköszönte, hogy Magyarország támogatja Albánia uniós csatlakozását, miként korábban a NATO-tagságát is.

Az uniós csatlakozás szerinte komolyan elősegíthetné a balkáni béke és stabilitás elérését.

Közölte, Albánia lehetőségeihez képest igyekszik teljesíteni a migráció kezelését érintő elvárásokat, és ebben együttműködik az unióval, a Frontexszel és a szomszédos országokkal. Hozzátette: a cél az, hogy határaik biztosak legyenek ne csak maguk, hanem szomszédaik és Európa számára is.

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Az albán elnök köszönetet mondott a visegrádi négyek Albániának nyújtott segítségéért, és a négy ország együttműködését követendő példának mondta az ő térségük számára is.

A két ország közötti kereskedelmi kapcsolatokban még lát fejlődési lehetőséget. Reményét fejezte ki, hogy a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara albániai képviseletén keresztül jelentősebb magyar pénzforrásokat biztosít majd gazdasági fellendülésük elősegítésére.

A vízgazdálkodási együttműködés további lehetőségéről szólva azt mondta, nagyobb és komolyabb projekteket szeretnének közösen elindítani Albániában, mert úgy látják,

Magyarország magas szintű technológiával és tudással bír ezen a területen.

Ilir Meta az albánok számára különösen kedvesnek nevezte Magyarországot. Felidézte, hogy országuknak nyolcvan éve magyar származású királynéja volt Apponyi Géraldine személyében, akit a magyarok fehér rózsájának is neveztek.