Hazudott az Index: senkit nem rúgtak ki a balatonfüredi iskolából drogügyben

Vágólapra másolva!
Sajátos cikk jelent meg tegnap Simicska Lajos háziportálján egy balatonfüredi gimnázium drogbotránya kapcsán. Most a gimnázium igazgatónője egyértelművé tette, mi is a helyzet valójában: nem rúgtak ki senkit, nem indult fegyelmi egyetlen érintett ellen sem az ügyben. A valóság általában nem szokta érdekelni az Indexet, így van ez most is, folytatják a kábítószer-fogyasztást reklámozó cikklátomásukat. Padlón van a portál. 
Vágólapra másolva!

Tegnap megírtuk, hogy az Index.hu nevű portál a politikai uborkaszezonra való tekintettel egy vicckategóriába illő droghimnusszal verte a tam-tamot, amivel kapcsolatban több komoly aggály is felmerült. A balatonfüredi Lóczy Lajos Gimnázium és Két Tanítási Nyelvű Idegenforgalmi Szakközépiskola több tucat diákja lebukott kábítószer-fogyasztás és -birtoklás miatt. Ez úgy derült ki, hogy a rendőrség házkutatási engedéllyel házkutatást tartott az érintetteknél. A történet többi része viszont finoman szólva homályos. Simicska Lajos háziportálja a következő állításokat fogalmazta meg:

  • Duna Katalin a gimnázium igazgatója behívatta és gyakorlatilag kirúgta az érintett diákokat.
  • Részleteiben lebontva ez így nézett ki: hárompercenként egyesével behívta magához a diákokat, és ott az összes érintett gyerekkel közölte, hogy vagy keresnek maguknak egy másik iskolát – amire két hetet kaptak –, vagy fegyelmi eljárással kicsapják őket.
  • Nevük elhallgatását kérő szülőkre hivatkozva azt írták, hogy az igazgatónő alighogy meghallgatott egy tanulót, a kábítószerező fiatal már ki is volt rúgva.
  • Azt sugallták, hogy a drasztikus lépés miatt egyes diákok nem fogják tudni letenni az érettségit, ez pedig tönkreteheti az életüket. Odáig is elmentek, hogy a történtek miatt nem fognak maguknak új iskolát találni.

A propagandaízű történetben mindenki kifejthette a véleményét, még egy trágár apuka is, viszont Duna igazgatónőnek csak annyi szerep juthatott az Indexnél, hogy tagadja a történteket. Most a Lóczy Lajos gimnázium vezetője is elmondta a véleményét. Igaz nem a drogpárti portálnál, hanem más felületen.

Igazgatónő: Egyetlen diákot sem rúgtunk ki

A Balatonfüred TV-ben teljesen megcáfolta az országos sajtóban megjelent információkat Duna. Az igazgatónő elmondta, hogy a múlt héten kereste meg a balatonfüredi rendőrkapitányság, hogy nyomoznak kábítószerrel való visszaélés miatt. Arról tájékoztatták, nagy valószínűség szerint a gimnáziuma is érintett lehet az ügyben, ezért kérték az együttműködését. Elmesélte, a rendőrök bejöttek az iskolába, és néhány gyereket kihallgattak. Másnap reggel arra lett figyelmes, hogy néhány szülő és diák várta az irodája előtt. Ennek kapcsán kiemelte, hogy a

„Lóczy" egy kifejezetten nyitott iskola, ahol szülők és diákok egyaránt bármikor bejöhetnek a tanárokhoz, nem kell időpontot kérni. A szülők gyerekeik társaságában elmondták, hogy házkutatás volt náluk, és bevallották, hogy a fiatalok iskolai rendezvény keretében kábítószert fogyasztottak.

Az igazgatónőnél 6-7 tanuló fordult meg a szüleivel, arról viszont nincs információja, pontosan hány tanuló ellen nyomoz a balatonfüredi rendőrkapitányság.

– árulta el az igazgatónő.

Hozzátette, hogy ketten az érintett fiatalok közül előrehozott érettségit tesznek a napokban, semmiféle fegyelmi eljárás nem történt a tanulókkal szemben. Még egyszer

kiemelte, hogy senkinek nem kell elhagynia a gimnáziumot, és az érintettek közül jelenleg mindenki a Lóczy Gimnázium tanulója.

Duna kifogásolta, hogy az Index egy névtelen szülőre hivatkozva azt írta, hogy a kábítószerezés kódolva van a mai rendszerben, mert a kistelepüléseken intellektuálisan nem történik semmi. Meglátása szerint a város rengeteg kulturális és egyéb programot, lehetőséget kínál fiataloknak, és időseknek egyaránt.

Index: Önkritika? Ugyan már!

A százszázalékosan intellektuális Index tehát ismét viccet csinált egy nagyon komoly társadalmi problémából, és a történtek kiforgatásával, kiszínezésével, és egyes lényeges körülmények elhallgatásával propagandacélokra használták azt, egész pontosan a kábítószer népszerűsítésére. Az ügy kapcsán többek között összemosták a füves cigarettát, és az új pszichoaktív szereket (úgynevezett biofű). Ez utóbbi egyre elterjedtebb az országban, jellemzően vidéken, a fiatalok egyre többször nyúlnak a szer után, ami komoly kihívást jelent az iskolai közösségeknek, a bűnüldöző hatóságoknak, és az orvosoknak.

Elhallgatták, hogy a balatonfüredi eset egy komoly bűnügy része. A rendőrség két környékbeli drogkereskedőre csapott le, ezután hallgatták ki azokat, akik rendszeres vásárlóik voltak, így a balatonfüredi gimnazistákat is.

Elkerülte a portál figyelmét, hogy a kábítószer-terjesztők elfogásáról a Police.hu napokkal korábban feltöltött egy videót.

Viszont legalább ekkora baj, hogy Simicska Lajos whiskey-párti nagyvállalkozó háziportálja képtelen az önkritikára. Normális esetben egy ekkora hiba esetén az ember vagy elnézést kér, vagy hallgat. Az Indexnél viszont nem így működnek a dolgok, menteni próbálják a menthetetlen. A csináljunk 100%-osan hülyét akció keretében ma egy vezércikkben kritizálják a kormány drogpolitikáját, és továbbgörgetik a balatonfüredi esetet. Simicska Lajos portálja a padlón van.