Szijjártó: Magyarország sikeresen áll át a digitális gazdaság korszakára

2018.06.20. 12:40

Magyarország sikeresen áll át a gazdaság forradalmi megújulását jelentő digitális korszakra. Ezt mutatják az olyan baden-württembergi óriásvállalatok beruházásai is, mint a Bosch, a Daimler és az SAP - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán az MTI-nek a német tartomány fővárosában, Stuttgartban folytatott tárgyalásait értékelve.

A külügyminiszter kiemelte: Magyarország sikerét mutatja, hogy a digitális korszak tempóját diktáló nagyvállalatok egymás után hozzák Magyarországra az új beruházásaikat.

A Daimler már a második magyarországi üzemét építi, amely a járműipari társaság egyik leginnovatívabb gyára lesz, és a Bosch is sorra indítja el az országban az önvezető autókhoz és az elektromobilitáshoz szükséges technológiákat előállító mérnöki beruházásokat, de ugyanígy tesz mások mellett a sebességváltókat gyártó ZF is - tette hozzá Szijjártó Péter.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a miskolci Robert Bosch Power Tool Kft. ünnepségén, amelyet a cég 100 milliomodik kéziszerszámának gyártása alkalmából tartottak 2018. június 12-én.Forrás: MTI/Vajda János

A miniszter nyilatkozatában aláhúzta, hogy tárgyalópartnerei mind arról biztosították, hogy kifejezetten kedvezőnek találják a beruházási környezetet, és újabb beruházásokat hoznak Magyarországra.

A zalaegerszegi járműipari tesztpálya és a 2019-es költségvetési törvény, és adótörvény tervezete is azt szolgálja, hogy Magyarország továbbra is sikeresen tudja vonzani a digitális ipari korszak legjelentősebb beruházásait - nyilatkozta a magyar külgazdasági és külügyminiszter.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium által közzétett képen Klaus Mangold baden-württembergi miniszterelnöki főtanácsadó és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (középen, b-j) Stuttgartban 2018. június 20-án.Forrás: MTI/KKM


A miniszter gazdasági vezetőkkel folytatott tárgyalási mellett találkozott Winfried Kretschmann tartományi miniszterelnökkel, a Zöldek politikusával is. A megbeszélésről elmondta, hogy mindkét fél nagyra értékeli a gazdasági és az oktatási együttműködést. Rámutatott, hogy Baden-Württemberg kormánya a német nyelvű budapesti Andrássy Egyetem egyik főfenntartója.Szijjártó hozzátette, hogy a tartományi miniszterelnöktől hivatalos látogatásra szóló meghívást is kapott,  és az októberi találkozón nemcsak a gazdasági és oktatási, hanem a politikai kapcsolatrendszerről is részletesen tárgyalnak majd.