Két táborra szakadhat a Jobbik

Jobbik
Toroczkai László sajtótájékoztató
Vágólapra másolva!
Erősen megosztja a Jobbik szimpatizánsokat a pár éve elkezdődött néppártosodás, a szavazótáboruk közel fele a radikális vonalat vinné tovább, míg a másik fele a néppártosodást támogatja.
Vágólapra másolva!

Hasonló méretűre osztja a Jobbikot a párt pár éve elkezdett néppártosodása. A Nézőpont Intézet Magyar Időknek készített felmérése szerint a Jobbik tábor 43 százaléka tartja jó iránynak a Vona Gábor által felvetett néppártosodást, 49 százalék viszont úgy gondolta a radikális úton kéne tovább menni. Azonban nem csak ez okozhat fejfájást a szebb napokat is látott pártban.

A megkérdezett Jobbik-szimpatizánsok 35 százaléka nyilatkozott úgy, hogy szavazna a Toroczkai László által alapított új pártra, 36 százalék viszont elutasította ezt a lehetőséget. A szimpatizánsok háromtizede azonban még nem alakította ki a véleményét ebben a kérdésben.

A megkérdezett Jobbik-szimpatizánsok 35 százaléka szavazna Toroczkai Lászlóra Fotó: Polyák Attila - Origo

A kutatás szerint tehát, ha az ásotthalmi polgármester elvégzi a politikai aprómunkát és maga mellé állítja a Jobbik-szimpatizánsok háromtizedét, megfelezheti a pártot.

Toroczkai ezzel akár arra is esélyessé válhat, hogy mandátumot szerezzen a jövő évi európai parlamenti választáson, de az anyapárt önkormányzati választási felkészülését is megnehezítheti.

Ugyanis, ha a települési alapszervezetek mellé állnak, a Jobbiknak új politikai építkezésbe kell kezdenie.

A Jobbik néppártosodása és Toroczkai László új szervezetének népszerűsége Forrás: Nézőpont Intézet

A két legnépszerűbb politikust tették ki a pártból

Ugyan a választókorú magyar népesség körében még mindig Vona Gábor a legismertebb, a megkérdezettek 95 százaléka hallott már a korábbi elnökről, de nem ő a legnépszerűbb. Mindössze 32 százalék látná szívesen fontos politikai pozícióban, míg Dúró Dóra a Vona arányával statisztikailag megegyező 27 százalékon áll. Elutasítottsága viszont csak 40 százalékos, szemben Vona 57 százalékával.

A felmérés szerint, a két legnépszerűbb Jobbikos politikus Dúró Dóra és Toroczkai László, őket ismertségben a korábban a pártot erősen kritizáló Novák Előd követi.

Jobbikos politikusok ismertsége és népszerűsége Forrás: Nézőpont Intézet

Az új pártelnököt, Sneider Tamást csupán a népesség 41 százaléka ismeri, közülük is háromszor annyian utasítják el, mint amennyien elfogadják. Mirkóczki Ádám és Gyöngyösi Márton, akik a néppártosodás oldalán állnak, hasonló népszerűségnek örvendenek, mint az újonnan megválasztott pártelnök.