Feltöltő park nyílik a belváros szívében

2018.06.22. 11:08

Budapest egyik legfrekventáltabb belvárosi közterén a tavalyi sikerek után második alkalommal épült meg a megújult POP-UP Park. Ezúttal a sport került előtérbe, így már két kihelyezett sporteszköz segítségével mozoghatnak a szabad levegőn az idelátogatók. A park remek helyszínt kínál úgy a személyes találkozókra, kikapcsolódásra, mint a szabadtéri munkavégzésre; a feltöltődés mindenki számára adott lehetőség.

A képre kattintva galéria nyílik!Fotó: Mudra László - Origo

A Budapest Főváros Önkormányzata támogatásában megvalósuló park nem a hagyományos értelemben vett közterületi modernizáció, hanem egy, immár második ízben visszatérő városfejlesztési kuriózum Budapest szívében.Nagyon sikeres volt az első alkalom, a visszajelzések szerint budapestiek nagy örömmel élték meg, hogy urbánus közegben tudnak kellemes, környezettel találkozni. Ami tavaly újdonságnak számított, az az idén a Fővárosi Önkormányzat felé elvárás volt. Egy hasznos és szerethető park a belváros szívében." – mutat rá dr. Szalay-Bobrovniczky Alexandra, főpolgármester-helyettes asszony az átadó ünnepségen. „Próbáltunk olyan kreatív és innovatív megoldásokat keresni, amelyek a lehető legjobb minőségű és legjobb alkotókat bevonó projekteknek az eredményei tudnak lenni." A park azon túl, hogy kényelmes, nagyon szerethető, kellemes művészeti alkotás és dizájnelem együtt.

A térátrendezés a nemzetközileg is ismert és elismert Hello Wood partnerségével történt, akik a korábbi munkáikhoz hasonlóan egyedülálló ötletekkel tervezték át a parkot.

A képre kattintva galéria nyílik.Fotó: Mudra László - Origo

A BVA Budapesti Városarculati Nonprofit Kft-vel karöltve kialakított színes rongyszőnyegeket idéző „hullámvonal" mottójú installációjuk, mozgalmas felületekkel egészíti ki és új közösségi funkciókkal tölti fel a tér meglévő elemeit, a fák lombjait bővítő árnyékoló vitorlák pedig tovább növelik a hűsölésre alkalmas területeket. „Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy tavaly nagy siker volt a POP-UP Park, így idén továbbfejleszthettük. Fontos nekünk, hogy olyan projekteket valósítsunk meg, amik pozitívak, és nemcsak építjük őket, hanem közösséget is építünk vele közben.

Funkcionális szobrászat, építészet, közösségi bútorok jellemzik a parkot. Sokkal színesebb a környezet, a látvány kapott néhány látványos, új hullámelemet, illetve sokkal több ülőfelület van, egzotikusabb lett a növényzet, és több sportolási lehetőség van." – foglalta össze az alkotást Ráday Dávid, építész, a Hello Wood társalapítója. – „A több növény mellett több szeretet is került a parkba."

Az idei év különlegességeként - utalva Budapest 2019-es Európa Sportfővárosa címére - a fókusz a sportoláson, a szabad levegőn való mozgáson van, erre igyekeztek felhívni a figyelmet a szervezők a különböző sporteszközök telepítésével.
Szerettünk volna a kiemelkedő eseményre reflektálni, így azon vagyunk, hogy minél több lehetőséget adjunk a budapestieknek - vagy éppen az ide érkezőknek - amit sportosan tudnak eltölteni, sportra tudnak használni. – tette hozzá dr. Szalay-Bobrovniczky Alexandra.

dr. Szalay-Bobrovniczky Alexandra
A képre kattintva galéria nyílik!
Fotó: Mudra László - Origo

A szezonális újratervezésben az aktív kikapcsolódásra vágyók igényeit kielégítő teqball és ping-pong asztal idén is helyet kapott. A HardBodyHang jóvoltából kihelyezett street workout eszköz egy olyan tornapálya, melyet amatőr és profi sportolók egyaránt tudnak használni. A városi környezet számára tervezett tornapálya bárki számára elérhetővé teszi a mozgást a szabad levegőn, valamint „a tavalyi visszajelzéseket figyelembe véve több kuka lesz a helyszínen a környezet megóvása végett." – fűzte hozzá a főpolgármester-helyettes asszony.
A közösségi sport és az együttmozgás, valamint az ingyenes sportolási lehetőség a város szívében igazi kuriózum Budapest életében.

Kovács Katalin kajakozónő is nagyon várta az átadót, hogy személyesen is megtapasztalhassa „azt a szépet és azt a jót, amit ez a park tud nyújtani nekünk, budapesti lakosoknak. Minden sportszerető ember örül ennek."

A testi-lelki feltöltődés mellett még egy különlegességet tartogat a park: egy magyar startup, a Platio által fejlesztett speciális járható napelemek segítségével a parkban pihenők helyben termelt zöld energiával tölthetik fel mobiltelefonjaikat, laptopjaikat.

A képre kattintva galéria nyílik!Fotó: Mudra László - Origo

„Azt szeretnénk, hogy a park közösségi térré váljon, amely valóban egy „összbudapesti" élményt tud adni úgy vizuálisan, mint az oda vonzott emberek összetételében is. Itt tudnak a budapestiek egymással találkozni és feltöltődni, néhány órára kiszakadva a városi nyüzsgésből." – fejezte ki dr. Szalay-Bobrovniczky Alexandra a Fővárosi Önkormányzat reményeit.