A magyar kormány a kárpátaljai magyarok mellett áll

2018.06.22. 12:43

A kárpátaljai magyar nemzeti közösséget mindig olyan erőforrásnak tekintettük és tekintjük, amely segít minket abban, hogy Magyarország és Ukrajna között egy kölcsönös tiszteleten alapuló, a két nemzet sikereit elősegítő együttműködés jöjjön létre – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Beregszászon, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola tanévzáró és diplomaátadó ünnepségén.

A hagyományosan a beregszászi református templomban tartott rendezvényen Szijjártó Péter megköszönte Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszternek és Lilija Hrinevics oktatási miniszternek, hogy megjelentek az ünnepségen. Jelenlétüknek a szimbolikuson túlmutató jelentősége van, ami reményt ad arra, hogy az órákon belül kezdődő magyar-ukrán kormányközi tárgyalások sikerrel járjanak.

Szijjártó Péter beszédet mond a beregszászi II. Rákóczi Ferenc főiskola diplomaosztó ünnepségénForrás: MTI/Kkm

Szijjártó Péter és Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, valamint a kárpátaljai magyar közösség vezetői később Alszószlatinán megbeszélést folytatnak az ukrán miniszterekkel a tavaly szeptemberben elfogadott ukrán tanügyi törvénynek az oktatás nyelvét szabályozó 7. cikkelyével kapcsolatos vitás kérdésekről.