Börtönre ítéltek egy önkormányzati cégvezetőt

Vágólapra másolva!
Három év börtönbüntetésre ítélte hűtlen kezelés és hamis magánokirat felhasználása miatt egy nyíregyházi cég korábbi ügyvezetőjét szerdán a Nyíregyházi Törvényszék. A cégvezető két társát felfüggesztett börtönre ítélték.
Vágólapra másolva!

A bíróság enyhítette az elsőrendű vádlottra, B. P.-re első fokon kiszabott négy év börtönbüntetést, emellett a vádlottat felmentette az egy rendbeli hűtlen kezelés bűntette miatt emelt vád alól.

A másodrendű vádlottat, D. P.-t egy év, a harmadrendűt, N. J.-t pedig két év börtönre ítélték, ezeknek a büntetéseknek a végrehajtását a szabadságvesztéssel megegyezően felfüggesztették.

A harmadrendű vádlott vezette kft.-vel szemben korábban kiszabott pénzbírságot 10 millió forintra csökkentették.

A tényállás szerint a B. P. vezetésével működő, egyébként önkormányzati tulajdonú cég feladata volt többek között Nyíregyházán a földutak karbantartása, az útfelújítási és útstabilizálási munkák elvégzése. Az ítélethirdetésen elhangzottak szerint nem sikerült bebizonyítani, hogy B. P. ügyvezetőként a 2011-ben és 2012-ben megkötött vállalkozói szerződéseknél vagyoni hátrányt okozott a cégnek, és az sem állapítható meg, hogy

a szerződéskötések közben azért tért el a korábbi gyakorlattól, hogy a szokásos díjnál nagyobb összeget tudjon kifizetni vállalkozóknak.

A bíróság ugyanakkor megállapította, hogy B. P. 2012 szeptemberében ügyvezetőként úgy kötött vállalkozási szerződést N. J.-vel, hogy

tudta, hogy az abban foglalt munkákat nem végzi el.

A szerződéseket az önkormányzat illetékeseinek nem mutatták be, azok ellenjegyzése nem történt meg, az önkormányzati cég részéről kapcsolattartóként pedig D. P.-t jelölték meg, aki tisztában volt azzal, hogy a szerződéseket nem fogja teljesíteni a harmadrendű vádlott, illetve a cége, mégis

vállalta, hogy a pénzért aláírja a szükséges okiratokat, teljesítési igazolásokat.

N. J. 2012 decemberében állította ki a fiktív számlákat az önkormányzati tulajdonú földutak stabilizációs munkáinak elvégzéséről, majd azokat odaadta a B. P. vezetésével működő cégnek.

B. P. társai a kifizetések jogszerűségének látszata miatt a teljesítményigazolásokat aláírták, a számlákat pedig kifizették, ezzel 32,8 millió forint kárt okoztak az önkormányzati cégnek.

A döntés D. P. és N. J. esetében jogerős, a B. P.-re kiszabott ítélet ellen az ügyész, a vádlott és védője is fellebbezett.