Bajkai: 200 milliárd forintot lophattak el a 4-es metróból

TESLA, Nicola; Bajkai István
Budapest, 2018. április 5. Bajkai István, Erzsébetváros alpolgármestere, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselőjelöltje a VII. kerületi Nikola Tesla szerb iskola bővítéséről tartott sajtótájékoztatón 2018. április 5-én. MTI Fotó: Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Bajkai István, a Fidesz országgyűlési képviselője a 4-es metró körüli ügyekről beszélt a Heti TV-nek. 
Vágólapra másolva!

Bajkai István a Heti TV-nek felhívta a figyelmet a 4-es metró megépítése körüli szabálytalanságokra, arra, hogy az uniós vizsgálat szerint is 200 milliárd forintos összegű túlszámlázás történt, a politikus szerint ezt az összeget nagy valószínűség szerint ellopták. Bajkai István megpróbálta érzékeltetni az összeg nagyságát, véleménye szerint csak ebből az összegből meg lehetett volna építeni ezt a metróvonalat, hiszen az eredeti ár 145 milliárd volt.

A vizsgálat szerint – idézett a politikus – ez az összeg a túlszámlázásokban, jogosulatlan szakértői díjak kifizetésében tűnt el.

Arra a kérdésre, hogy miért nincsen még ebben az ügyben bírósági eljárás, Bajkai István azt felelte, az eljáráshoz vádemelés is szükséges, és polgári peres eljárások indítása.

A politikus tudomása szerint ezek a vizsgálatok folyamatban vannak, amelyek során nagyon bízik abban, hogy megtalálják a valódi felelősöket, akiket majd felelősségre is vonnak, majd hozzátette, a tétel nagysága, a cselekmény elkövetésének ideje miatt sem állhat fenn az elévülés lehetősége. A képviselő szerint ennek az összegnek, a lehetséges uniós büntetésnek a nagysága akadályozhatja a költségvetést, egy lehetséges újabb beruházás elindulását.

Bajkai István: Jelenleg az uniós vizsgálatok alapján 70 milliárd forintos büntetésről van szó a 4-es metró ügyében Forrás: MTI/Balogh Zoltán

A konkrét összeget tekintve, Bajkai István elmondta, jelenleg az uniós vizsgálatok alapján 70 milliárd forintos büntetésről van szó, akármekkora is lesz ez az összeg, azt mindenképpen az adófizetőknek kell visszafizetni.

Bajkai István szerint ebben az ügyben van személyes felelősség, a büntetőeljárásnak éppen az a célja, hogy ezt megállapítsa, majd utána lehet megpróbálni visszakövetelni a felelősöktől, bár erre sok esélyt nem lát jogászként a politikus.