Német kormányválság a csúcson: Seehofer elégedetlen Merkel brüsszeli eredményeivel

SEEHOFER, Horst; MERKEL, Angela
Berlin, 2018. június 13. Angela Merkel német kancellár, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke és Horst Seehofer német belügyminiszter, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke a hetenkénti kormányülés kezdete előtt a berlini kancellári hivatalban 2018. június 13-án. (MTI/EPA/Markus Heine)
Vágólapra másolva!
Lejárt Horst Seehofer német belügyminiszter Angela Merkel német kancellárhoz intézett ultimátuma, és az első német sajtóértesülések szerint nem sikerült dűlőre jutniuk a feleknek. Ugyanis Seehofer szerint nem elégségesek a Merkel által az uniós csúcstalálkozón elért eredmények ahhoz, hogy kettejük és az általuk vezetett pártok menekültügyi vita lezárásra kerülhessen. A német kancellár ismét koppant, a német elemzők pedig már egyenesen a CDU/CSU testvérpárti szövetségének és a kormánykoalíciónak a felbomlásáról beszélnek. Csúcson a német kormányválság.
Vágólapra másolva!

A német Süddeutsche Zeitungra hivatkozva beszámoltunk róla, hogy lejárt a Seehofer által kéthetes ultimátum, és a Keresztényszociális Unió (CSU) ma délután dönt arról, elegendőek-e azok az intézkedések, amelyeket Angela Merkel bevezetni tervez a politikailag rendkívül súlyossá vált helyzetben.

Seehofer elégedetlen Merkel brüsszeli eredményeivel

Elkezdtek szállingózni az első sajtóhírek a testvérpártok közötti mai megbeszélésről.

A Horst Seehofer vezette bajor Keresztényszociális Unió (CSU) müncheni elnökségi üléséről kiszivárgott információk szerint a politikus kijelentette, hogy nem megfelelőek a brüsszeli eredmények

– írja az MTI. Az elnökségi ülés résztvevőinek beszámolói szerint Seehofer kijelentette, hogy Angela Merkel eredményei révén nem lehet a nemzeti szintű intézkedésekkel megegyező hatást elérni. A CSU elnökségi ülésén elhangzott továbbá az is, hogy a bajor politikus ellenzi a német kancellárnak azt a tervét, miszerint az ANKER (magyarul: horgony) központoknak nevezett szállásokon kellene elhelyezni a bevándorlókat, amit nem hagyhatnának el büntetés nélkül.

Seehofer leszögezte ennek kapcsán: továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy visszafordítsák a határon a máshol már nyilvántartásba vett menedékkérőket.

Berlin, 2018. június 13. Angela Merkel német kancellár, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke és Horst Seehofer német belügyminiszter, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke a hetenkénti kormányülés kezdete előtt a berlini kancellári hivatalban 2018. június 13-án. (MTI/EPA/Markus Heine) Forrás: MTI/EPA/Markus Heine

Merkel továbbra is kitart eddigi politikája mellett, és szerinte elérte azt az uniós csúcson, amit Seehofer akart

A helyzet meglehetősen komplikált, hiszen

mindeközben Merkel a ZDF országos köztelevíziónak azt nyilatkozta, hogy a Brüsszelben EU-s szinten és a társországokkal folytatott kétoldalú megbeszélésekkel elért eredmények a CSU által szorgalmazott intézkedésekkel megegyező hatásúak.

Magyarán Németország vezetője ismét teljesen mást mondott, mint minisztere. A beszélgetés során kiderült, a német kancellár továbbra is kitart amellett, hogy nem lehet egyoldalúan, egyeztetés nélkül és más országok terhére bevezetni határigazgatási szigorításokat.

Angela Merkel a tűzzel játszik, hiszen a vita immár harmadik hete zajlik a német nyilvánosság előtt, megállapodásra azonban egyelőre még nincs kilátás, a konfliktus pedig folyamatosan eszkalálódik.

Német politikai elemzők szerint a kormányválság akár a CDU/CSU testvérpárti szövetség és a kormánykoalíció felbomlásával járhat, ami a bevándorlásellenes Alternative für Deutschland (Afd) megerősödésével járhat.

Innen indult a kormányválság

Ahogy megírtuk, a vita arról szól, hogy milyen feltételek mellett lehet megtagadni a belépést a német határon az EU valamely tagországában már regisztrált menedékkérőktől, akik ügyében a Dublin III. EU-s menekültügyi rendelet alapján nem Németország, hanem az az ország illetékes, ahol megtörtént a regisztráció. A kormányválsághoz az vezetett, hogy a pártelnök-belügyminiszter és német kancellár álláspontja szögesen különbözött bevándorláskérdésben:

  • Horst Seehofer és pártja, a CSU szerint mindentől függetlenül és feltétlenül vissza kell fordítani ezeket az embereket.
  • Angela Merkel és pártja, a CDU szerint ezt egyoldalúan nem lehet bevezetni, a szigorítás feltétele, hogy legyenek megállapodások az érintett társországokkal a menedékkérők visszafogadásáról.

Merkel belügyminisztere június közepén kilátásba helyezte, hogy július elején utasítja a szövetségi rendőrséget a határigazgatási szigorításra, ha Angela Merkelnek nem sikerül két hét alatt kidolgozni a nemzeti szintű, egyoldalú intézkedést kiváltó, azzal megegyező hatású európai szintű, vagy két-, illetve többoldalú megállapodásokat.