Felújítás miatt nem közlekedik teljes szakaszon az 1-es villamos a nyáron

Budapest, 2015. január 26.
Villamosok közlekednek a budapesti Rákóczi hídon 2015. január 26-án. Először ment át próbaúton villamos a Rákóczi hídon, ahol egy Tatra, egy Combino és egy motoros fedett teherkocsi típusú villamossal is tesztelték az 1-es villa
Próbajáraton
Vágólapra másolva!
Közleményt tett közzé a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) honlapján a nyáron várható felújítási munkákról, valamint az ennek következtében előálló forgalmi változásokról. A legjelentősebb információ, hogy az 1-es villamos július 7-től 27-ig vágányfelújítási munkák miatt nem teljes szakaszon közlekedik majd. A BKK tájékoztatása szerint a fent említett időszakban Óbuda felől a Puskás Ferenc Stadionig, Kelenföld felől pedig csak a Közvágóhídig közlekedik majd az 1-es. A kimaradó szakaszon pótlóbuszok fognak járni. A felújítás a közúti forgalmat is érinti: a Könyves Kálmán körút Üllői út és Mester utca közötti szakaszán mindkét irányban lezárják a belső forgalmi sávot. A fennakadások elkerülése végett, azonban hosszabbak lesznek a jelzőlámpák zöld jelzései.
Vágólapra másolva!

A felújítás miatt az

  • 1-es pótlóbuszra a Puskás Ferenc Stadionnál a 77-es trolibusz megállóhelyén,
  • a Hungária körúton, a Közvágóhídnál pedig a 23-as autóbusz Boráros tér irányú megállóját követően,
  • a Soroksári út – Máriássy utca torkolatában a vasúti híd alatt kialakított végállomásnál

lehet felszállni.

Próbajáraton Forrás: MTI/Mihádák Zoltán

A BKK indoklása szerint a fenti felújításra azért van szükség, mivel a 2013-2014-es Könyves Kálmán körúton történő vonalfelújítás során olyan

A felújítás során kicserélik a korrodált, hullámosodott síneket az érintett vágányszakaszon, felújítják a földműveket, a sínek alátámasztására szolgáló zúzottkő ágyazatot, valamint a vonalszakaszon található útátjárók útburkolatát.

Emellett a BKV felújítja a Hős utca környékén húzódó rossz állapotú vágányt is, amelyet a korábbi projekt nem tartalmazott.

Az 1-es villamos vonalának felújítási munkálatai július 27. után is folytatódnak majd, azonban ebben az időszakban a villamos a Bécsi út felől már a Népligetig fog közlekedni.

Alternatív útvonalak

A BKK a felújítás idejére alternatív útvonalakat is megfogalmazott az utazóközönség számára, így kiemelték, hogy

a 153-as busz a felújítás ideje alatt a Gazdagréti tér és a Népliget M között közlekedik a Könyves Kálmán körúton keresztül.

Ez azoknak lehet megfelelő útvonal, akik Dél-Pest és az Infópark között közlekednek. Kőbánya-Kispestről, illetve a Népliget környékéről Óbudára tartva az M3-as metró, az M2-es metró, majd a H5-ös HÉV igénybevétele ajánlott, Deák Ferenc téri és Batthyány téri átszállással. További utazási javaslatok ide kattintva találhatóak.

Kissé módosul az M3-as pótlóbusz, valamint az 51A villamos útvonala is

A munkavégzés miatt július 14-től, szombattól a Kőbánya-Kispest felé tartó M3-as metrópótló busz útvonala kissé módosul, ezért áthelyezik a Nagyvárad tér és Népliget megállóhelyét: a pótlóbuszra az éjszakai buszok megállóiban lehet felszállni. Az 51A villamos pedig az 51-es villamos útvonalán közlekedik majd.

Közúti forgalomkorlátozások a felújítás ideje alatt

A gépkocsival közlekedőket is érinti a július 7-én kezdődő felújítás:

a Könyves Kálmán körút Üllői út és Mester utca közötti szakaszán mindkét irányban lezárják a belső forgalmi sávot, így irányonként két sáv lesz majd járható egészen augusztus végéig.

Az ideiglenes sávcsökkenések közúti forgalmi hatását a jelzőlámpák áthangolásával – azaz a zöld jelzés hosszának megnövelésével – csökkentik majd. Július 14-től, szombattól további korlátozásokat vezetnek be az Üllői úti csomópontban, ahol várhatóan egy hónapig megszűnik a Rákóczi híd felől a Nagyvárad tér felé, illetve a Nagyvárad tér felől a Kőbányai út felé vezető balra kanyarodási lehetőség.