Új szintre léphet a német-magyar együttműködés

Interjú Kormányszóvivő Kovács Zoltán Magyarország kormány nemzetközi szóvivője Nemzetközi Szóvivő Szóvivő politikus történész
Vágólapra másolva!
Mind a gazdasági és innovációs területek, mind a hadosztály-parancsnokság, mind az európai védelmi képességek fejlesztése olyan közös téma, amelyben a kormány tervei szerint új szintre léphet a német-magyar együttműködés - így értékelte Kovács Zoltán kormányszóvivő Orbán Viktor és Angela Merkel találkozóját. 
Vágólapra másolva!

Új szintre léphetnek, új minőséget kaphatnak a magyar-német kapcsolatok a gazdaságban, az innováció és technológia területén, valamint a védelempolitikában - értékelt a kormányszóvivő annak kapcsán, hogy Orbán Viktor miniszterelnök Berlinben megbeszélést folytatott Angela Merkel német kancellárral.

Kovács Zoltán utalt arra, hogy Németország áruforgalma a visegrádi négyekkel (Magyarország, Csehország, Lengyelország, Szlovákia) másfélszer akkora, mint Franciaországgal. A kormányszóvivő kiemelte: a gazdasági kapcsolatok erősödése különösen igaz lehet az együttműködésre az innováció és technológia terén.

Ezért a következő hetekben, hónapokban az érintett magyar és német minisztériumok, illetve munkacsoportok révén keresik majd a további együttműködés lehetőségeit - jelezte.

Kovács Zoltán: Új szintre léphet az együttműködés Fotó: Adrián Zoltán - Origo

A védelmi együttműködésről szólva Kovács Zoltán utalt Szijjártó Péter tárgyalásaira. A külgazdasági és külügyminiszter Berlinben azt mondta, hogy Magyarország és Németország között rendkívül szoros védelmi és védelmi ipari együttműködés jön létre; közép-európai NATO-hadosztály-parancsnokság alakul Németország támogatásával. A kormányszóvivő közölte, hogy a védelmi együttműködés a hadosztály-parancsnokság és a haditechnikai fejlesztések, a magyar haderőreform témáját is érinti.

jelentette ki, felidézve, hogy a miniszterelnök az elsők között javasolt közös európai haderőt. Mind a hadosztály-parancsnokság, mind az európai védelmi képességek fejlesztése olyan közös téma, amelyben a kormány tervei szerint új szintre léphet az együttműködés - jelentette ki Kovács Zoltán.