Az EU-nak is érdekében áll az erős visegrádi hang

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a Századvég Alapítvány nyári egyetemének megnyitóján a Budapest Music Centerben 2018. július 9-én. A nyári egyetem témája a visegrádi négyek (V4) együttműködése.
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a Századvég Alapítvány nyári egyetemének megnyitóján a Budapest Music Centerben 2018. július 9-én. A nyári egyetem témája a visegrádi négyek (V4) együttműködése.
Vágólapra másolva!
Az erős visegrádi hang megjelenése az Európa jövőjéről szóló vitában az Európai Unió (EU) érdeke is - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten.
Vágólapra másolva!

A tárcavezető a Századvég Nyári Egyetem megnyitóján kiemelte,

hogy az Európa jövőjéről szóló vitában hallatni kell a hangunkat.

Különösen abban a tekintetben, hogy az EU versenyképes legyen a világgazdaságban, visszaadják az európai emberek biztonságát, megőrizzék a keresztény kultúránkat és az európai identitásunkat, tisztességes és

- sorolta Szijjártó Péter.

Szijjártó Péter a versenyképességgel kapcsolatban közölte, hogy

elfogadhatatlan, hogy adóharmonizációt kellene életbe léptetni az unióban.

A biztonságot illetően a tettekben is meg kell jelennie a nyugat-európai álláspontváltozásnak, az európai demokrácia vonatkozásában pedig a külügyminiszter arról beszélt, hogy antidemokratikus hozzáállás a fontos kérdések gyors lezárása az európai parlamenti választás előtt.

A külügyminiszter úgy vélte, rendkívül élénk vita alakult ki az EU jövőjéről, és bár a vita ténye nem rossz hír, az igen,

aki nem a mainstream elvárásai szerint beszél. Így megkérdőjelezhető, hogy lesz-e racionális végeredménye a vitának

- fűzte hozzá Szijjártó.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a Századvég Alapítvány nyári egyetemének megnyitóján Forrás: MTI/ Bruzák Noémi

A tárcavezető kijelentette, hogy a V4 eddig is a józan ész hangját képviselte ebben a vitában, és a jövőben is hűek maradnak ehhez a szokásukhoz, határozottan hallatják hangjukat a vitában.

Közép-Európa mára az EU növekedési motorjává vált,

és ez a térség a legbiztonságosabb az unióban, de nem voltunk elég bátrak mondani ezt az elmúlt időben.

A számok és az eredmények a mi oldalunkon állnak, és a V4-es országok már sokszor bebizonyították, hogy vitatott politikáikkal az itt élők és minden európai érdekét szolgálják

- mondta megnyitó beszédében a külügyminiszter.

Barthel-Rúzsa Zsolt, a Századvég Alapítvány elnöke köszöntőjében hangsúlyozta, hogy

Mint mondta, a V4-es közösséget erőssé teszi az a hozzáállás, amely arra összpontosít, hogy mi tartja össze, és nem arra, ami szétválasztja őket. Ennél is fontosabb azonban, hogy a kormányaikat érdekli, hogy az emberek mit gondolnak a jövőről, a politikáról és Európáról, és eszerint cselekszenek.