A jövő évi büdzsé jó alap Magyarország további erősödéséhez

2018.07.10. 15:37

A 2019-es költségvetés jó alap Magyarország további erősödéséhez – mondta a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára kedden a közmédiának.

Dömötör Csaba közölte, hogy a parlamenti vita lezárult, az Országgyűlés már a jövő héten megszavazhatja a 2019-es költségvetést. A súlypontok nem változtak, a jövő évi költségvetés a biztonságos növekedés költségvetése, ami jól tükrözi a kormány fő céljait.

 

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkáraFotó: Polyák Attila - Origo

Szeretnénk megerősíteni a biztonságot, szeretnénk több támogatást adni a családoknak, mindezt úgy, hogy csökkennek az adók, és közben mindenki dolgozik, aki akar és tud - hangsúlyozta Dömötör Csaba, aki hozzátette, hogy ez egy jó alap és jó recept Magyarország további erősödéséhez. Az államtitkár szerint, ha a mostani formában szavazza meg az Országgyűlés a jövő évi költségvetést, az nagyobb támogatást jelent a családoknak, hiszen 2000 milliárd forintot tesz ki a családtámogatások összege, ami azt is a magában foglalja, hogy a kétgyermekes családok adókedvezménye 40 ezer forintra nő majd.

Dömötör mint mondta, a munkaadói adók 17,5 százalékra csökkennek majd, ami megteremti a lehetőséget a további béremelésekre. Jövőre az oktatásra, az egészségügyre és a honvédelemre is több forrás jut. Oktatásra 606 milliárddal, egészségügyre 505 milliárddal jut majd több 2010-hez, a baloldali kormányzáshoz képest – jegyezte meg az államtitkár, aki elmondta: a költségvetésben érvényesíteni kell a biztonsággal kapcsolatos szempontokat is, mert Európában sokasodnak a gazdasági válságjelek, ezért 50 százalékkal növekszik majd az általános költségvetési tartalék. Ez az oka annak, hogy a kormány és a kormánypártok nem támogatták azokat az ellenzéki indítványokat, amelyek csökkentették volna ezt a költségvetési keretet.