MOBIDIK: a jövő oktatása Kecskeméten is megmutatta magát

MOBIDIK
Vágólapra másolva!
A Neumann János Egyetem és a PontVelem Nonprofit Kft. együttműködésének köszönhetően egy okos osztály, az úgynevezett MOBIDIK állomásozott a napokban a GAMF Műszaki és Informatikai Kar udvarán, az Informatika Tanszék előtt. A MOBIDIK, azaz az utazó Mobil Digitális Iskola 2017 év eleje óta járja az országot és a jövőben is hetente jut el újabb és újabb iskolákba bemutatva a jövő oktatását.
Vágólapra másolva!

Az egy hetes program megnyitóján részt vett a Neumann János Egyetem képviseletében dr. Ailer Piroska rektor és Finta Zita kancellár asszony, valamint dr. Kovács Lóránt, a GAMF Kar dékánja. Jelen volt még Matolcsy Miklós, a MOBIDIK program vezetője, Zsámboki Anna, a Kecskeméti Tankerületi Központ Tankerületi Igazgatója és dr. Gaál József, Kecskemét Megyei Jogú Város alpolgármestere.

"Mérföldkőhöz érkezett a program" – mutatott rá Matolcsy Miklós, a PontVelem Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, a MOBIDIK Program tulajdonosa.

"A Neumann János Egyetemmel együttműködésben azt is megmutathattuk most, hogy mindaz, amit játékosan a digitális eszközök segítségével az iskolapadban megtanulnak a gyerekek, hogyan lesz használható a felnőtt életben. A digitális kvalitásokkal rendelkező gyerekek nagyobb eséllyel tudnak majd a munkaerőpiacon elhelyezkedni, hiszen készségszinten birtokukban lesznek az alapok." - zárta szavait a program vezetője.

A MOBIDIK egy olyan bemutató és fejlesztő utazó szakműhely, mely minden részletében képviseli és oktatja a kormány által 2016 óta irányvonalként kitűzött Digitális Oktatási Stratégia sarokpontjait.

A konténer valójában egy csúcstechnológiás tanterem, amelynek berendezése egyaránt alkalmas úgy frontális oktatásra, mint csoportmunkára, de rövid időn belül átalakítható közösségi térré is.

A jövő oktatása ma. www.mobidik.hu

A konténer tartalmaz többek között egy nagyméretű, érintőképernyős kijelzőt, amely természetesen az órákon használt notebookokkal és táblagépekkel összekapcsolható.

A gépek osztálymenedzsment rendszereken keresztül kommunikálnak, amelyek segítségével a tanár folyamatosan kézben tudja tartani az órát, tartalmat képes megosztani, bemutatni a táblán, feladatot kiadni és számon kérni, az előre megtervezett tanórákat élményszámbamenően megtartani. Ezeknek hála egy osztályon belül egyénre szabva tud differenciáltan feladatokat kiosztani egy időben, így minden gyerek egyszerre van lekötve a képességének megfelelő szinten

Az érintőképernyős kijelző, notebookok és táblagépek mellett a 3D nyomtató, valamint LEGO robotok is mind olyan eszközök a teremben, amelyek még izgalmasabbá teszik az órákat diákok, hallgatók és pedagógusok számára egyaránt.

Hetente közel 350 érdeklődő tud közvetlen tapasztalatot, élményt szerezni az egyedülálló okos osztályban.

A MOBIDIK saját 4G modemmel biztonságos és elegendő sávszélességet biztosít a felhasználók részére, így a program nem pusztán a hazai informatikaoktatás fontos mérföldköve, hanem egy szemléletváltást vetít elő;

a huszonegyedik század eszközrendszerét kínálja a hagyományos pedagógiai gyakorlat számára.

Minden érdeklődő figyelmét megragadja az innováció. Forrás: Origo


A programvezetők célja, hogy a gyerekek ne csak filmeket nézzenek vagy játsszanak az említett eszközökön, hanem általuk jussanak használható tudás birtokába.

A MOBIDIK Programnak kezdetek óta erős szakmai együttműködő partnere a Neumann János Egyetem.

- mondta Dr. Kovács Lóránt, a Neumann János Egyetem GAMF Műszaki és Informatikai karának dékánja.

A héten megvalósult programban nagyon sok fél működött együtt: a Neumann János Egyetem GAMF kara, kancellári hivatala, a Pontvelem Nonprofit Kft, a MATEGYE, a kecskeméti, ceglédi, szolnoki tankerületek, az egyetem Pedagógusképző kara és Petőfi Sándor Gyakorló iskolája, és végül, ugyanakkor legfontosabbként a matematikai versenyeken sikeresen szereplő diákok.

- zárta gondolatait az egyetem vezetője.

A cél az, hogy minden tanórán és szakkörön újabb és újabb diákok vegyenek részt, tapasztalják meg a jövő oktatását.

A MOBIDIK Program folytatja országjáró körútját, további információ itt.