Szijjártó: Továbbra is az ország biztonságának megőrzése a kormány első számú célja

Vágólapra másolva!
A külgazdasági és külügyminiszter pénteken New Yorkban azt mondta, továbbra is az ország és a magyar emberek biztonságának megőrzése a magyar kormány első számú célja.
Vágólapra másolva!

Szijjártó Péter az ENSZ globális migrációs csomagjáról folytatott tárgyalássorozatán felszólalásában azt mondta, az elmúlt években Magyarországnak szerzett tapasztalatot arról, hogy milyen az illegális migráció, amikor tömegek haladtak át az országon gazdagabb nyugat-európai államok felé.

- mondta. A tárcavezető szerint Magyarország nem ért egyet az ENSZ globális migrációs csomagjának végeleges szövegtervezetével, mert annak középpontjában a migránsok jogai állnak.

- fogalmazott.

A külügyminiszter azt is mondta, korábban a csomag előzetes szövegtervezetei alapján Magyarország fontolóra vette, hogy elhagyja a tárgyalássorozatot, de mivel hisz a kölcsönös tiszteleten és bizalmon alapuló párbeszédben, a maradás mellett döntött. Ugyanakkor vannak pontok a végleges változatban, amellyel a kormány továbbra sem ért egyet.

Ilyen kifogásolt pontként említette, hogy a javaslat általános megközelítése szerint a migráció alapvető emberi jog és megkérdőjelezhetetlenül jó tendencia.

Szijjártó Péter azt mondta, Magyarország szerint az illegális migrációt nem kell ösztönözni, és nemzeti hatáskörben kell hagyni annak eldöntését, hogy a munkaerőpiaci és demográfiai kihívásokra milyen megoldást talál egy ország, nem lehet senkire nyomást helyezni, hogy csak a migráció a megoldás.

A tárcavezető szerint a migráció ösztönzése helyett a kiváltó okok kezelésére kellene fókuszálni, és ott kell segíteni, ahol arra valóban szükség van.

Mint mondta, a magyar migrációs politika a józan észen alapul, és Magyarország fenntartja, hogy csak legális módon lehet belépni a területére. Magyarországot megőrizzük magyar országnak - közölte a külügyminiszter.