Kétdoboznyit vesznek vissza a szennyezett gyógyszerekből a patikák

gyógyszer, tabletta, orvosság
Vágólapra másolva!
Augusztusban visszavihetők a patikákba a szennyezett valsartan hatóanyagot tartalmazó gyógyszerek – írja közleményében az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet.
Vágólapra másolva!

Az Európai Unió valamennyi tagállamában kivonták a szennyezett valsartan hatóanyagot tartalmazó gyógyszereket, így

a betegek számára már csak a megfelelő minőségben gyártottak elérhetők.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet a betegek érdekében tárgyalásokat kezdeményezett a forgalmazásban érintett cégekkel és szervezetekkel.

Illusztráció Forrás: pixabay.com

Ennek eredményeképpen megállapodtak, hogy a július 4-én kivonásra került, valsartan hatóanyagú tabletták a gyógyszertáraknak július 30. és augusztus 31. között van lehetőségük a kivont, minőségi hibás valsartan hatóanyagú gyógyszereket visszavenni a betegektől (a gyógyszerekről itt talál részletes információkat).

A Betegenként maximum 2 doboz bontatlan, lejárati időn belüli készítmény visszavételére van mód,

amelynek a visszavétel időpontjában érvényes térítési díját kapják vissza az érintettek. A dobozszám korlátozásának oka, hogy egy időben legfeljebb háromhavi készítmény írható fel receptre, így indokolatlan, hogy két bontatlan doboznál több gyógyszer legyen otthon. A készítményt bármely gyógyszertárba vissza lehet vinni, számla (blokk) hiányában is!

Illusztráció Forrás: Photononstop/Eric Audras

A gyógyszer szedését senki ne hagyja abba addig, amíg a kezelőorvos a helyettesítő készítményt fel nem írja

– hangsúlyozza továbbra is az OGYÉI, ugyanis a gyógyszer szedésének megszakítása miatt megnő a vérnyomás, ami a szívinfarktus és a szélütés kockázatát emeli! Fontos, hogy a betegek mihamarabb keressék fel kezelőorvosukat, és konzultáljanak vele, milyen készítményt javasol a jövőben a leghatékonyabb terápia érdekében – áll a közleményben.