Új egészségügyi centrum nyílt hajléktalanoknak Szegeden

Vágólapra másolva!
Új, harminc férőhelyes egészségügyi centrum nyílt hajléktalanoknak Szegeden, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat intézményét kedden adták át.
Vágólapra másolva!

Fülöp Attila szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár az avatáson úgy fogalmazott, a hajléktalanság kérdése minden esetben összetett, különálló emberi sorsokról van szó.
A kormány évente 9 milliárd forinttal támogatja a hajléktalanellátást, ebből mintegy egymilliárdot a Magyar Máltai Szeretetszolgálat használ föl - közölte az államtitkár.

Azt mondta:

a hajléktalanokért végzett munkához hitre, céltudatosságra, bátorságra, nyitottságra, nagylelkűségre van szükség.

Fülöp Attila kitért arra, hogy a hajléktalanság problémájával minden nagyváros küzd. Az alaptörvény és a szabálysértési törvény módosítása a közterület-használatot próbálja rendezni és emellett biztosítani az emberi méltóságot valóban szolgáló, az egyedi eseteket is kezelő hajléktalanellátó rendszer fenntartását.

A politikus hangsúlyozta, ez sokkal jobb, mintha szemet hunynánk a probléma fölött.
Szegeden a Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2009 óta működtetetett 16 férőhelyes egészségügyi centrumot hajléktalanoknak. A Tisza újszegedi oldalán a korábban a szegedi kistérség szociális intézményeként használt épületet 35 millió forintból korszerűsítve alakították ki az új, központot, amely most már harminc hajléktalannak biztosít ellátást.

Kass Ferenc főorvos elmondta,

a centrumban 24 órás ügyeleti rendszerben tíz orvos, és több mint húsz ápoló dolgozik.

A hajléktanok itt háziorvosi ellátást kaphatnak, gyógyszereik, kötszereik, orvosi segédeszközeik költségeit a szeretetszolgálat fedezi.

Ha hajléktalanok sürgősségi ellátásra szorulnak, az egyetemi klinikákon történő kezelésük után az egészségügyi központban lábadozhatnak. A szakemberek elvégzik a szükséges sebkötözést, varratszedést, bőrgyógyászati kezelést is - tudatta a szakember.

A szeretetszolgálat mozgó orvosi szolgálata emellett járja a hajléktalanok által használt területeket, szükség esetén helyben egészségügyi ellátást nyújtanak vagy eljuttatják a központba a betegeket - tette hozzá.