Így tároljuk az ételeket a hőségben!

Hungast étel csomagolás
Minél hamarabb hűtőbe kell tenni
Vágólapra másolva!
„Ilyenkor, a legnagyobb kánikulában az ételek által okozott hasmenés vagy hányás a legtipikusabb megbetegedés. Merthogy a hőségben sokkal hamarabb romlanak a nyers- és a készételek is. Ugye, ön is elgondolkodott már azon, hogyan hűtse le a forró levest minél gyorsabban, hogy a hűtőszekrénybe tehesse? Vagy, tudja-e, hogy ilyenkor, nyáron meddig tartható a hűtőben az étel? Vagy ha szabadtéri piknikre megy, hogyan csomagolja be az élelmiszert, hogy az ne romoljon meg a hőségben? Minderről Enyedi Csabát, a Hungast kommunikációs igazgatóját kérdeztük, ugyanis a cégcsoport egyik főtevékenysége a gyermekétkeztetés – nekik tényleg ismerniük kell minden eljárást, hogy az ételek frissek, egészségesek maradjanak kánikulában is.
Vágólapra másolva!

Otthoni praktikák


– mondta Enyedi Csaba.

Leginkább a hús, a felvágottak, a tejtermékek és a tojásos ételek romlanak meg a leghamarabb a hőségben. A vásárlás után fontos, hogy minél hamarabb hűtőbe kerüljenek ezek az ételek – ha lehet - légmentes csomagolásban.

Minél hamarabb hűtőbe kell tenni fotó: Talán Csaba

„Ne abba a papírba tegyük a hűtőbe a húst vagy a felvágottat, amelyben kapjuk a boltban, hanem tegyük nejlonba vagy frissen tartó fóliába. Ez azért fontos, mert így légmentesen tudjuk becsomagolni az ételt, ezzel máris hosszabb ideig tárolható" – hangsúlyozta a kommunikációs igazgató.

Enyedi Csaba, a Hungast kommunikációs igazgatója fotó: Talán Csaba

Ha megfőzzük az ételt, a hőkezelés miatt már elpusztul a nyersanyagban a baktériumok jelentős és veszélyes része, de itt is ügyelni kell arra, hogy a leves vagy a főzelék minél hamarabb hűtőbe kerüljön – lehetőleg szintén légmentes csomagolásban.

„A legfontosabb tanács az, hogy ne tartsuk a készételt hosszú ideig 10 és 63 fok között, ugyanis ez az a kritikus hőmérséklet-tartomány, amikor az ételekben gyorsan szaporodnak a baktériumok. Vagy melegebb legyen, vagy hidegebb.

Nyilván, adódik a kérdés, hogy a főtt ételt hogyan hűtsük le minél hamarabb 10 fok alá. Természetesen a tűzről levett ételt nem lehet azonnal a hűtőbe tenni, ugyanis ez a hűtőszekrény túlterheléséhez vezethet. Ezért ajánlom, hogy a forró étellel teli lábast először tegyük hideg vizes fürdőbe, kevergessük a főzeléket vagy a levest, és akár többször cserélhetünk vizet is, így hamarabb szobahőmérsékletűre hűl a lábasban lévő étel. Ha már langyos, bátran betehetjük a hűtőbe."

fotó: Talán Csaba

Enyedi Csaba azt is kiemelte, hogy

vannak viszont olyan élelmiszerek, amelyek kifejezetten nem igényelnek hűtést, sőt esetükben a minőség rovására mehet az.

Ilyenek bizonyos zöldségek és gyümölcsök, például a paradicsom, az uborka, cukkini, és a déli gyümölcsök, de a kenyér is hamarabb megy tönkre a hűtőben. Inkább vegyünk ezekből kevesebbet, annyit, amennyit hamarosan el is fogyaszt a család, mert pár napot még hőségben is elállnak hűtés nélkül. (Itt persze nem a dinnyéről van szó, amely hűthető, sőt, hidegen a legfinomabb.)

Ha piknikre csomagolunk...

Sok gondos háziasszony megpucolja a paprikát, paradicsomot, hagymát, még fel is szeleteli, mielőtt piknikre vagy strandra menne a család. Enyedi Csaba szerint ez nem a legjobb megoldás, ugyanis a zöldségek és gyümölcsök megmosva és felszeletelve sokkal hamarabb romlanak.

Enyedi Csaba, a Hungast kommunikációs igazgatója fotó: Talán Csaba

Ha készételt viszünk, érdemes hűtőtáskába csomagolni azokat. Már lehet vásárolni olyan hűtőtáskákat, amelyek akár az autó szivargyújtójáról is működtethetők, így sokkal tovább tartják hidegen az ételt. Ha pedig nem nyitjuk ki sűrűn a táskát, szabadtéren is sokáig frissek maradnak benne az ételek. A jégakkus hűtőtáskák is praktikusak – és olcsóbbak is. Ha nincs otthon jégakku, helyettesíthetjük mással: fél literes ásványvizes palackokat töltsük meg vízzel, fagyasszuk le, és ezeket tegyük a hűtőtáskába. Ugyanúgy hidegen tartják az ételt, legfeljebb kicsit kevesebbet lehet pakolni a táskába.

– mondta Enyedi Csaba.
Arra is figyelni kell, hogy a hűtőtáskát – bármilyen jól szigetel is – ne a tűző napra tegyük. Ha egész nap a strandon vagyunk, és a táskát süti a nap, nagyon hamar felmelegedhet, és megromolhat az étel a hőségben.

Ha piknikre csomagolunk, egészben vigyük a zöldséget, gyümölcsöt

„A baktériumok hihetetlenül gyorsan szaporodnak ilyenkor az élelmiszerekben. A hideget és a nagyon meleget kevésbé bírják, de 10 és 63 fok között rohamosan szaporodnak. Ha az étel már több, mint egy órája van ezen a hőmérsékleten, okvetlenül újra kell hevíteni fogyasztás előtt, felforralni, így ugyanis elpusztulnak a kórokozók. Vannak olyan baktériumok, amelyek még a fagyasztást is túlélik, ilyen például a lisztéria. Alapos hőkezeléssel (legalább 75 fok fölött 3-4 percig tartani) viszont ez a kórokozó is elpusztítható."
Enyedi Csaba azt is kiemelte, hogy mindezek mellett fontos a saját higiéniánk – vagyis a rendszeres kézmosás, illetve az is rendkívül lényeges, hogy a zöldségeket, gyümölcsöket alaposan megmossuk a feldolgozás vagy a nyers elfogyasztás előtt.

Nagyüzemi módszerek

Úgy persze sokkal könnyebb, ha korszerű berendezések segítenek a légmentes csomagolásban és a gyors hűtésben. Enyedi Csaba a Hungast egyik konyháján mutatta meg, hogy hogyan tárolják az ételeket.
Először is az elkészült ételt légmentesen lezárják – erre természetesen megfelelő gép áll rendelkezésre.

Légmentesen lezárják a dobozt ezzel a géppel fotó: Talán Csaba

Ezután a lefóliázott, forró ételt az úgynevezett sokkolóba teszik, amely nagyon hamar lehűti. A hideg ételeket pedig hungarocellből készült dobozokba teszik – ez hosszú ideig tartja hidegen a légmentesen fóliázott ételt.

Ez a gép a sokkoló: nagyon rövid idő alatt lehűti a forró ételt. fotó: Talán Csaba

„Általában az ételeinket még forrón szállítjuk a menzákra dupla falú, hőszigetelő edényekben – így megtartja a hőmérsékletét."

fotó: Talán Csaba

"Rendkívül fontos, hogy a lehető legrövidebb idő alatt vigyük az ételt a menzákra, erre is figyelünk. Ezenkívül maghőmérőt használunk, amellyel folyamatosan mérjük ételeink belső hőmérsékletét – így ellenőrizzük, hogy valóban 10 fok alatti, vagy 63 fok fölötti a hőmérséklete – hogy semmiképpen ne szaporodjanak el benne a kórokozók" - mondta Enyedi Csaba. "