Rengeteg pénzt ad a családoknak a kormány

2018 első baba
Szombathely, 2018. január 1. Balázs Imre, az új év első vidéki újszülöttje és édesanyja, Kiss Emese Enikő a szombathelyi Markusovszky Kórház szülészetén 2018. január 1-jén. A 36 éves édesanya első gyermeke 3130 grammal, 50 centiméterrel, természetes úton jött a világra. MTI Fotó: Krizsán Csaba
Vágólapra másolva!
2010 óta családközpontú a kormányzás, mivel ahhoz ugyanis, hogy a magyar nemzet megőrizhesse a tradícióit, a kultúráját, és fennmaradhasson, gyerekeknek kell születniük, akik az európai és a magyar értékrendnek megfelelően nőnek fel, és nem a külföldről, akár a migráció során idekerülő embereknek kell fenntartaniuk a közösségeket – mondta Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter. 
Vágólapra másolva!

A kormány változatlan intenzitással támogatja a magyar családokat, és jövőre minden eddiginél több pénzt fordít rájuk – mondta az emberi erőforrások minisztere. Kásler Miklós közölte, 2019-ben mintegy 2000 milliárd forint jut családtámogatásra, ez a duplája a 2010-es összegnek.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a családtámogatásról beszélt Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Ez is azt bizonyítja, hogy 2010 óta családközpontú a kormányzás. Ahhoz ugyanis, hogy a magyar nemzet megőrizhesse a tradícióit, a kultúráját, és fennmaradhasson, gyerekeknek kell születniük, akik az európai és a magyar értékrendnek megfelelően nőnek fel, és nem a külföldről, akár a migráció során idekerülő embereknek kell fenntartaniuk a közösségeket – mondta a miniszter.

Nő a kétgyerekes adókedvezménye

Közölte: a munkaalapú családtámogatásokra egyre több pénzt, 2019-ben már 265 milliárd forintot fordítanak, 14 százalékkal többet, mint idén. Ismertetése szerint januártól havi 40 ezer forintra - a 2016-os összeg duplájára - emelkedik a kétgyerekesek családi adókedvezménye, továbbra is biztosítják a hároméves gyest, valamint a gyed extrát, benne a diplomás- és a testvérgyedet, és folytatódik az otthonteremtési program is, amelyre már 242 milliárd forintot szánnak.

Kásler Miklós elmondta azt is, hogy bővülnek a kisgyerekes édesanyák foglalkoztatását segítő munkáltatói kedvezmények feltételei:

az eddigi havi bruttó 100 ezer forint helyett a mindenkori minimálbérig érvényesíthetik az adócsökkentést, illetve az adómentességet a kisgyerekes dolgozókat foglalkoztatók.

A családok szociális biztonságának szempontjából mindennél fontosabb, hogy mindenki dolgozhat, aki akar - emelte ki a miniszter.

Történelmi mélyponton a munkanélküliség

Ezzel kapcsolatban megjegyezte, a munkanélküliség történelmi mélypontra, 3,8 százalékra süllyedt, a családok jövedelme pedig nő, hiszen a bérek emelkednek az állami szektorban, a magán- és a versenyszférában is, az átlagbér az elmúlt hat évben 51 százalékkal nőtt. Kitért arra, hogy jövőre is több százezer gyerek étkeztetését és tankönyvellátását segítik, ingyenes érkeztetésre 79 milliárd forintot, ingyenes tankönyvre pedig 11 milliárd forintot fordítanak. Jelenleg több mint félmillió gyerek étkezik ingyen, és több mint egymillió kap ingyen tankönyvet - tette hozzá.

Szólt arról is, hogy szeretnének javítani a szülések körülményein, ezért 10 milliárd forintot fordítanak családbarát szülészetek kialakítására. Az állami gondozásban élő gyerekekre is gondolnak, emelkedik a nevelőszülők, valamint a nevelőszülői hálózatok támogatása, csaknem félmilliárd forintot fordítanak majd erre - mondta. Emellett

folytatják a bölcsőde-, óvoda- és iskolafejlesztéseket, az óvodák működtetési támogatását a fejenkénti 81 700 forintról 91 400 forintra emelik,

és hárommilliárd forintot szánnak óvodai tárgyi eszközök beszerzésére - közölte a miniszter.