Így változik a választási törvény

Garai Lajos csikós, Választás 2018
Hortobágy, 2018. április 8. Garai Lajos csikós kilép a szavazófülkéből a hortobágyi polgármesteri hivatalban kialakított szavazókörben az országgyűlési képviselő-választáson 2018. április 8-án. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
Elfogadta az Országgyűlés a választásokkal kapcsolatos jogszabályok módosítását. Mindennek alapján mostantól, ha egy párt nem éri el az 1 százalékos küszöböt, akkor az adott szervezet összes jelöltje felel az állami kampánytámogatás visszafizetéséért. Arról is döntöttek a képviselők, hogy a helyi választási iroda vezetője fegyelmit kaphat, ha urnazárás után fél órával a szavazókörökben nem fejezték be a voksolást.
Vágólapra másolva!

Szigorúbb szabályok vonatkoznak a jövőben a kampánytámogatás visszafizetésére, a választási plakátokon közzé kell tenni a megrendelő szervezet nevét, az átjelentkezések miatt a szavazatszámláló bizottságok nagyobb létszámmal működhetnek, a helyi választási iroda vezetője pedig fegyelmit kaphat, ha urnazárás után fél órával a szavazókörökben nem fejezték be a voksolást - többek között ezt tartalmazza az egyes választásokkal kapcsolatos törvények módosítása, amelyet kedden fogadott el az Országgyűlés. A parlament 134 igen, 34 nem szavazattal hagyta jóvá a Gulyás Gergely, Bajkai István, Zsigmond Barna Pál, Kocsis Máté és Németh Szilárd fideszes képviselők által benyújtott törvényjavaslatot.

Több fontos törvényről dönt a parlament Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Fegyelmit is kaphat helyi választási iroda vezetője

A választást érintő módosítások elfogadása miatt szigorúbb szabályok lépnek hatályba a kampánytámogatás visszafizetésére, emellett

a választási plakátokon közzé kell tenni a megrendelő szervezet nevét,

az átjelentkezések miatt a szavazatszámláló bizottságok nagyobb létszámmal működhetnek, a helyi választási iroda vezetője pedig fegyelmit kaphat, ha urnazárás után fél órával a szavazókörökben nem fejezték be a voksolást.

Mindenki felelős lesz, minden pártban

Részint a nem lakcímükön voksoló átjelentkezők számára kijelölt szavazóhelységek előtt az áprilisi választásokon is kialakult sorban állás problémáját orvosolná a választási eljárásról, illetve a kampányköltségek átláthatóságáról szóló módosító csomag – mondta korábban a javaslat egyik beterjesztőjeként az Országgyűlésben a fideszes Bajkai István.

A módosítás szigorítja a kamupártokra vonatkozó szankciókat is, így a jövőben nem csak a pártok tisztségviselőinek kellene felelniük saját vagyonukkal az állami kampánytámogatások visszafizetéséért,
amennyiben pártjuk nem éri el a választáson az egyszázalékos támogatottságot sem, hanem a szervezet listás és egyéni képviselőjelöltjeinek is. Sőt,

az a párt, amelyik az előző országgyűlési választásokon folyósított állami kampánytámogatással nem számolt el, nem tarthatna igényt újabb kampánytámogatásra.

Több ponton módosult a választási eljárásról szóló törvény Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Módosították a választási átjelentkezés és a mozgóurnák igénylésének határidejét is, egyszerűsítették a névjegyzékkel kapcsolatos kérelmek benyújtását, továbbá előírták, hogy a választási plakátokon impresszumot kell feltüntetniük a hirdetőknek, kivéve, ha a párt vagy a jelölt megjelenik a plakáton. Mindemellett a levélszavazatok esetében tágabb határidőt szabtak a szavazólapok kiküldésére és visszaérkezésére, illetve pontosították a válaszborítékok érvényességének szabályait is.