Szenvedélyünk Tusványos: fontos versenybe nevezett Magyarország

Németh Zsolt; Orbán Viktor
Tusnádfürdő, 2017. július 22. Orbán Viktor miniszterelnök (b) előadást tart a 28. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban (Tusványos) az erdélyi Tusnádfürdőn 2017. július 22-én. Mellette Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke (j). MTI Fotó: Veres Nándor
Vágólapra másolva!
Elindult az európai jövőképek éles versenye, amelyre "Magyarország és a Fidesz is bejelentkezik", szövetséget építve a nemzetek Európájáért - minderről Németh Zsolt, a külügyi bizottság elnöke beszélt a tusványosi szabadegyetem programjának ismertetésekor. A rendezvényen idén is ott lesz Orbán Viktor miniszterelnök. 
Vágólapra másolva!

Nagyon jelentős időszakban rendezik meg az idei tusványosi szabadegyetemet, akkor, amikor a választás után belpolitikai stabilitás alakult ki, így

Magyarország nemzetközi mozgástere kibővült, közben pedig megkezdődött a felkészülés a jövő évi európai parlamenti választásra

- mondta az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke. Németh Zsolt (Fidesz) a július 24. és 29. között Tusnádfürdőn megrendezendő szabadegyetemről szólva kiemelte: elindult az európai jövőképek éles versenye, amelyre "Magyarország és a Fidesz is bejelentkezik", szövetséget építve a nemzetek Európájáért.

Orbán Viktor miniszterelnök idén is előadást tart a tusványosi szabadegyetemen Forrás: MTI/Veres Nándor

Hangsúlyozta: a szabadegyetem mottója, Szenvedélyünk Tusványos, ami azt jelzi, hogy a szókimondás, a nemzeti összetartozás-tudat, valamint a hagyományos értékekre épülő európai jövőkép a tábor szervezőinek és résztvevőinek identitásává vált. Kérdésre válaszolva Németh Zsolt közölte: idén is a rendezvény vendége lesz Orbán Viktor.

Kifejtette: a külhoni magyarok természetes szövetségesei Magyarországnak és a Fidesznek, hiszen együtt olyan európai jövőkép megvalósítására törekednek, amelyben az EU és a megerősödő nemzetállamok, továbbá a kisebbségek autonómiája jól megfér egymással.

Magyarország szomszédai és regionális partnerei a legfontosabb szövetségesek, az Európai Néppárt pedig "a politikai családunk" -

magyarázta. Véleménye szerint a tusnádfürdői tábor egyidejűleg "a Fidesz politikai nagycsaládi találkozójának is tekinthető", ahol ellenzéki és külföldi vendégek is nagy számban vesznek részt.

Fesztivállá nőtt eki magát

Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt ügyvezető elnöke arról beszélt, hogy az idén 29. alkalommal megrendezett tábor "sajátos konstrukció", hiszen annak idején nemzetpolitikai szabadegyetemként indult, később erre egy egyetemi és diáktábor épült, majd fesztivállá nőtte ki magát a rendezvény.

Úgy látja, Tusványos alaptulajdonsága, hogy az állandóságot és az új kihívásokat vegyíti, és az értékeket mindenképpen igyekeznek megtartani, így például azt, hogy az aktuális politikai és közéleti kérdéseknek teret adnak. Minél inkább előítéletek nélkül akarnak közelíteni azokhoz a témákhoz, amelyek foglalkoztatják a társadalmat - mondta.