Sargentinit nem érdekli, hogy eltörölték a véleménynyilvánító népszavazást hazájában

EP képviselő
Judith Sargentini
Vágólapra másolva!
Hollandiában eltörölték a véleménynyilvánító népszavazás intézményét, ami feltehetően összefüggésben van azzal, hogy a hollandok már kétszer nekimentek a holland politikai elitnek. A Mandiner megkérdezte a holland Judith Sargentinit, tervezi-e, hogy jogállamisági jelentést ír az ügyről. Válasz eddig nem érkezett, ami azért furcsa, mert a Magyarországot elítélni akaró politikust korábban kifejezetten érdekelték a demokráciára leselkedő veszélyek.
Vágólapra másolva!

A holland parlament felsőháza július 10-én eltörölte a véleménynyilvánító népszavazás intézményét – írja a Mandiner. A nem kötelező népszavazás eltörlésére irányuló javaslatot a 75 felsőházi képviselőből 40 megszavazta. A javaslatot támogatta a kormánykoalíció négy pártja (VVD, CDA, D66, Keresztény Unió) és az SGP (ortodox kálvinista Református Párt) két szenátora.

A kormány szerint a referendum ezen formája csak „zavart” okozott, hiszen az eredményét nem kötelező figyelembe venni, ezért érdemesebb inkább eltörölni ezt a jogintézményt.

A „hollandiai helyzet” és a közvetlen demokrácia intézményrendszerének „leépülése” miatt írt a Mandiner Judith Sargentini holland európai parlamenti képviselőnek, aki az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel-és Igazságügyi Bizottságának tagja. Ismert, a Soros-kötődésű politikust kérték fel arra, hogy tegyen különjelentést Magyarországról. A feladatnak eleget tett, hazánkat stabilan elítélte a LIBE-bizottsága.

A portál arról kérdezte a magyarokkal szemben negatívan elfogult politikust, összeegyeztethetőnek tartja-e az európai értékekkel, hogy Hollandiában eltörölték a véleménynyilvánító népszavazást, valamint arról, hogy tervezi-e, hogy a jövőben jelentést készít-e az ügyről.

Az európai demokratikus értékek egyik legnagyobb híve, védelmezője és harcosa nem méltatta válaszra a Mandinert, a cikk megjelenéséig nem érkezett válasz.

Népszavazási formák Hollandiában

Hollandiában júliusig két népszavazási forma létezett.

  • Az ügydöntő, kötelező erővel bíró népszavazás: ennek az eredménye a holland törvényhozásra nézve kötelező.
  • A véleménynyilvánító népszavazás: a népszavazásnak ez a formája értelemszerűen nem bír kötelező erővel a holland törvényhozásra, amit a képviselők ki is használtak rendesen. Ezt törölte el a holland parlament felsőháza július 10-én.

Az elmúlt időszakban kettő véleménynyilvánító napszavazást is tartottak Hollandiában, mindkettő a politikai elit vereségével végződött. 2016-ban a holland polgárok 61 százaléka (!!!) utasította el az Európai Unió és Ukrajna közötti társulási szerződés megkötését. Ugyan a részvétel mindössze 32 százalékos volt, de a szavazás így is érvényesnek minősült, hiszen az érvényességi küszöb 30 százalék. A holland parlament azonban nem törődött az eredménnyel, és a képviselők végül azt szavazták meg, hogy az EU tartsa fenn az Ukrajnával kötött társulási szerződést.

Idén pedig a holland választók a titkosszolgálatok internetes tevékenységgel kapcsolatos jogköreinek kibővítéséről szavazhattak. A népszavazáson a szavazásra jogosultak 52 százaléka vett részt, a törvény elutasítása mellett 49,4 százalék szavazott, miközben a törvény támogatói 46,5 százalékot kaptak. A népszavazást követően a holland kormányfő, Mark Rutte kijelentette, hogy komolyan veszi az eredményeket. A törvény ennek ellenére május 1-én hatályba lépett, a holland törvényhozás végül nem vette figyelembe a voksolás eredményét.

Úgy tűnik, a holland politikusok a jövőben már nem akarnak ilyen kellemetlen népszavazásokba beleszaladni, így inkább megszüntették a véleménynyilvánító népszavazás intézményét. Judith Sargentini pedig megvonta a vállát.