MSZP korábbi kampányguruja: Kellett volna még két év a sikerhez

2018.07.18. 18:00

Heiko Kretschmer, a szocialisták sikerembere összeállította A Kilencpontos Mestertervet a kormány megbuktatására, természetesen a választás után. A megye IV-ben nem találkozhatunk ilyen magyarázkodással! Kiderült, ha lett volna még két éve a „demokratikus ellenzéknek”, akkor minden másképp alakult volna. Ne nevessenek!

Ennél MSZP-sebb hírrel ma már egészen biztosan nem fogunk találkozni, de az is lehet, hogy az elkövetkező három hétben sem. Végre egy egészen említésre méltó esemény történt a párt háza tájékán: valahogyan (mégis, hogyan?) a HVG csapatához került Heiko Kretschmernek, az MSZP volt kampánygurujának levele, amelyben 9 pontban tett ajánlatot a baloldalnak, hogyan vágjanak vissza az április vereség után a kormánypártoknak.

  • A német szakember, mintha a megye IV. tök utolsó csapatának az edzője lenne egy vesztes meccs után, a következőképpen vezette fel a kormány megbuktatására A Kilencpontos Mestertervet. A legjobb az egészben. hogy mindezt két hónappal a választás után.
  • Jó volt az irány, mert az ellenzék most először képes volt saját történeteket mesélni,
  • csak sajnos a megmérettetés túl korán jött,
  • ezért kellett volna még két év, hogy a Fidesztől független narratívát sikerre vigyék.

Ha valaki ezt/így/most nem hiszi el nekem egyből, akkor azoknak Ctrl+C Ctrl+V-vel bemásolom a mester intelmeit:
De most először az ellenzék képes volt saját történeteket mesélni, ahelyett, hogy Orbán elképzelt narratívájával vitatkozott volna. De az idő túl rövid volt. Két évre van szükség ahhoz, hogy jelentős hatást lehessen elérni.
Hogy ez egy ízig-vérig, megkérdőjelezhetetlenül szocialista kötődésű tanulmány, azt a folytatás is megmutatta. A német szakember olyannyira meg volt elégedve a választási eredménnyel, hogy gyakorlatilag szembedicséri az épphogy tíz százalékot elérő MSZP-t és kormányfőjelöltjét, Karácsony Gergelyt, de nem maradt kedves szavak nélkül a Momentum és a Jobbik sem. Majd az új ellenzéki narratívát, szociális demokráciát éltette, amiről maximum ezerből egy ember hallott.

Ez volt az első pont.

Egyből jön a második, ahol azt ecseteli Heiko Kretschmer, hogy az ellenzéki építkezésnek már áprilisban megvolt az első gyümölcse, Budapest. Úgy látja, hogy „egy szélesebb együttműködés teljes győzelmet hozott volna Budapesten”. Ez a mondata azért figyelemre méltó – és már ebből látszik, hogy megérte a pénzét – mert ezt még SOHA SENKI nem mondta. Egy későbbi pontban Orbán Viktorról is szót ejtett, szerinte „a magyar miniszterelnök az EU hathatós támogatásával távolodott el a valódi problémáktól”. Majd mintha életében soha nem járt volna Magyarországon, leírta azt, hogy a „Fidesz társadalomképének ugyanis nincs többsége a választók között”.

Kicsit olyan érzés kerülget, mintha Heiko Kretschmer, a szocialista párt kampánytanácsadója vagy soha nem járt volna Magyarországon, vagy végigaludta az áprilisi választást, és az azt követő időszakot. Miután sikerült abbahagynia a kicsit hosszúra nyúlt Orbán-szidalmazást, végre, igen végre, nekikezdett kormánybuktató mestertervének konkrét lépéseinek az ismertetéséhez.

A következő éveket erre kell felhasználni, vidéken kell megerősödni, hogy ott is érdemi kampányt lehessen folytatni, személyeket kell felépíteni, alternatívákat kell nyújtani. Ezenkívül közös stratégiára van szükség, méghozzá most. 2021-ben vagy 2022-ben ehhez már túl késő lesz.– olvashatóak a teljesen egyedi gondolatok. Szóval

  • az ellenzéknek le kell utaznia vidékre, beszélgetnie kell az emberekkel,
  • mindeközben fel kell építenie politikusokat,
  • mégpedig legkésőbb 2020-ig,
  • akik méltó ellenfelei lehetnek a Fidesznek.

Őrülten új  mondanivalóval bírnak ezek a sorok, kifejezetten izgalmas a tanulmány, nézzük is tovább a német szakember éles meglátásait.

Az új ellenzéki erőnek többféle hiteles politikust kell találnia, fiatalokat és nagyobb arányban nőket, de alkalmazkodni kell ahhoz is, hogy a polgárok egy részében igény van a keménykezű férfi vezetőre.

A német mester tehát tökéletesen rámutatott arra, hogy a baloldalnak fiatal, női és férfi politikusokat is találnia kell az átütő sikerhez. Az utolsó pontban azt írja Kretschmer, az ellenzéknek most fel kell építenie egy jelöltet 2022-re, aki a szociáldemokrata értékeket hitelesen tudja képviselni. Ennek kapcsán azt tanácsolja, hogy az ellenzék 2019-ben olyan politikust indítson főpolgármesternek, aki abból a pozícióból indít majd hároméves hajrát a parlamenti választásra.

Ezzel be is fejeződött a szocialisták német szakemberének kormánybuktató terve. Ezek után érti valaki, hogy miért szerepelt le az áprilisi választáson az MSZP?