MSZP korábbi kampányguruja: Kellett volna még két év a sikerhez

Heiko Kretschmer
Vágólapra másolva!
Heiko Kretschmer, a szocialisták sikerembere összeállította A Kilencpontos Mestertervet a kormány megbuktatására, természetesen a választás után. A megye IV-ben nem találkozhatunk ilyen magyarázkodással! Kiderült, ha lett volna még két éve a „demokratikus ellenzéknek”, akkor minden másképp alakult volna. Ne nevessenek!
Vágólapra másolva!

Ennél MSZP-sebb hírrel ma már egészen biztosan nem fogunk találkozni, de az is lehet, hogy az elkövetkező három hétben sem. Végre egy egészen említésre méltó esemény történt a párt háza tájékán: valahogyan (mégis, hogyan?) a HVG csapatához került Heiko Kretschmernek, az MSZP volt kampánygurujának levele, amelyben 9 pontban tett ajánlatot a baloldalnak, hogyan vágjanak vissza az április vereség után a kormánypártoknak.

  • A német szakember, mintha a megye IV. tök utolsó csapatának az edzője lenne egy vesztes meccs után, a következőképpen vezette fel a kormány megbuktatására A Kilencpontos Mestertervet. A legjobb az egészben. hogy mindezt két hónappal a választás után.
  • Jó volt az irány, mert az ellenzék most először képes volt saját történeteket mesélni,
  • csak sajnos a megmérettetés túl korán jött,
  • ezért kellett volna még két év, hogy a Fidesztől független narratívát sikerre vigyék.

Ha valaki ezt/így/most nem hiszi el nekem egyből, akkor azoknak Ctrl+C Ctrl+V-vel bemásolom a mester intelmeit:


Hogy ez egy ízig-vérig, megkérdőjelezhetetlenül szocialista kötődésű tanulmány, azt a folytatás is megmutatta. A német szakember olyannyira meg volt elégedve a választási eredménnyel, hogy gyakorlatilag szembedicséri az épphogy tíz százalékot elérő MSZP-t és kormányfőjelöltjét, Karácsony Gergelyt, de nem maradt kedves szavak nélkül a Momentum és a Jobbik sem. Majd az új ellenzéki narratívát, szociális demokráciát éltette, amiről maximum ezerből egy ember hallott.

Ez volt az első pont.

Egyből jön a második, ahol azt ecseteli Heiko Kretschmer, hogy az ellenzéki építkezésnek már áprilisban megvolt az első gyümölcse, Budapest. Úgy látja, hogy „egy szélesebb együttműködés teljes győzelmet hozott volna Budapesten”. Ez a mondata azért figyelemre méltó – és már ebből látszik, hogy megérte a pénzét – mert ezt még SOHA SENKI nem mondta. Egy későbbi pontban Orbán Viktorról is szót ejtett, szerinte „a magyar miniszterelnök az EU hathatós támogatásával távolodott el a valódi problémáktól”. Majd mintha életében soha nem járt volna Magyarországon, leírta azt, hogy a „Fidesz társadalomképének ugyanis nincs többsége a választók között”.

Kicsit olyan érzés kerülget, mintha Heiko Kretschmer, a szocialista párt kampánytanácsadója vagy soha nem járt volna Magyarországon, vagy végigaludta az áprilisi választást, és az azt követő időszakot.

Miután sikerült abbahagynia a kicsit hosszúra nyúlt Orbán-szidalmazást, végre, igen végre, nekikezdett kormánybuktató mestertervének konkrét lépéseinek az ismertetéséhez.

– olvashatóak a teljesen egyedi gondolatok. Szóval

  • az ellenzéknek le kell utaznia vidékre, beszélgetnie kell az emberekkel,
  • mindeközben fel kell építenie politikusokat,
  • mégpedig legkésőbb 2020-ig,
  • akik méltó ellenfelei lehetnek a Fidesznek.

Őrülten új mondanivalóval bírnak ezek a sorok, kifejezetten izgalmas a tanulmány, nézzük is tovább a német szakember éles meglátásait.

Az új ellenzéki erőnek többféle hiteles politikust kell találnia, fiatalokat és nagyobb arányban nőket, de alkalmazkodni kell ahhoz is, hogy a polgárok egy részében igény van a keménykezű férfi vezetőre.

A német mester tehát tökéletesen rámutatott arra, hogy a baloldalnak fiatal, női és férfi politikusokat is találnia kell az átütő sikerhez. Az utolsó pontban azt írja Kretschmer, az ellenzéknek most fel kell építenie egy jelöltet 2022-re, aki a szociáldemokrata értékeket hitelesen tudja képviselni. Ennek kapcsán azt tanácsolja, hogy az ellenzék 2019-ben olyan politikust indítson főpolgármesternek, aki abból a pozícióból indít majd hároméves hajrát a parlamenti választásra.

Ezzel be is fejeződött a szocialisták német szakemberének kormánybuktató terve. Ezek után érti valaki, hogy miért szerepelt le az áprilisi választáson az MSZP?