Magyarország kilép az ENSZ migrációs csomagjából

SZIJJÁRTÓ Péter
Brüsszel, 2018. május 22. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter nyilatkozik a magyar sajtó brüsszeli képviselőinek 2018. május 22-én. Szijjártó Péter a Külügyek Tanácsa kereskedelmi formációjú ülésén (FAC / TRADE) és a Külügyek Tanácsa fejlesztési formációjú ülésén (FAC / DEVELOPMENT) veszt részt a belga fővárosban. MTI Fotó: KKM / Szabó Árpád
Vágólapra másolva!
Magyarország a továbbiakban nem vesz részt az ENSZ migrációs csomagjának az előkészítésében, és ha az ENSZ-közgyűlés elé kerül a dokumentum, akkor nemmel szavaznak majd – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a szerdai kormányülést követően.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt héten az ENSZ globális migrációs csomagjáról a vita véget ért – mondta Szijjártó Péter.

A magyar kormány álláspontja a csomagról egyértelmű, mivel az elfogadott csomag ellentétes a magyar érdekekkel.

Ez egy migrációt ösztönző dokumentum, aminek az az alapállása, hogy a migráció jó, és kivédhetetlen jelenség – ismertette a külügyminiszter. Mindezt a magyar kormány elfogadhatatlannak tartja – tette hozzá.

Szijjártó Péter: Magyarország kilép az ENSZ migrációs paktumából Forrás: MTI/Kkm / Szabó Árpád

Az ENSZ tagállamainak a többsége kibocsátó ország, így ezen államok álláspontja érvényesült. Ez a dokumentum alapvető jognak tekinti a migrációt, miközben nem veszi figyelembe azon emberek érdekeit, akik biztonságban akarnak élni – tette hozzá. Szijjártó Péter szólt arról is, hogy a csomag vitája során azt mondták, hogy ez nem lesz jogilag kötelező dokumentum, de végül kiderült, hogy minden országnak egyedi programot kell kötelezően készíteni a migráció ügyében.

A kormány úgy döntött hazánk kilép a migrációs csomag elfogadási folyamatából, így nem tekintjük magunkra nézve kötelezőnek az abban foglaltakat.

Ha az ENSZ-közgyűlés dönt majd erről a csomagról, akkor nemmel szavazunk majd - mondta a miniszter.