A szétesés határán: Szél Bernadettet három évre eltiltották minden párttisztségtől

Szél Bernadett
Budapest, 2018. január 25. Szél Bernadett, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának LMP-s tagja érkezik a bizottság ülésére a Képviselői Irodaházban 2018. január 25-én. A kormánypárti képviselők távoztak az ülésről, ezért az határozatképtelenné vált. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Pár napja az LMP női társelnöke azt mondta, hogy nincs válság a pártban, rendezni kell a soraikat. Rendezték: a párt etikai bizottsága valóságos mészárlást rendezett, aminek áldozatul estek a párt vezető arcai. Mindezt olyan abszurd módon, hogy Szél megtarthatta társvezetői pozícióját. Volt, akinek ez sem volt elég, Sallai R. Benedek szerint a történtek után „ez egy enyhe szankció Dettivel szemben”. Teljesen értelmezhetetlen az ítélet, a párt a szétesés határán van, az együttműködés-pártiak és az ezt ellenzők marcangolják egymást. A nyilvánosság előtt.
Vágólapra másolva!

Közel egy hónapja még úgy nézett ki, hogy a verekedések, etikai eljárások, kilépések ellenére minden a legnagyobb rendben van az LMP-ben, ezt nem mástól, mint a párt női társelnökétől, Szél Bernadett-től tudhattuk meg. A politikus a Hír TV-nek azt mondta, hogy az LMP-ben nincs válság, de rendezni kell a soraikat. A kultikus jelenet itt látható:

Szél már az interjú során szóba hozta, hogy Hadházy Ákos, ex-LMP-s politikus mellett ellene és más vezető politikus ellen is indult etikai eljárás.

Kedélyesen vázolta, hogy pártja milyen demokratikus szervezet, hiszen itt bárki bárki ellen kezdeményezhet etikait, azt kivizsgálják, legyen szó mezei párttagról vagy vezető arcról.

Csakhogy a tréfának nem lett jó vége, ugyanis a politikust a párt etikai bizottsága jogerősen megbüntette, nem is akárhogyan, erősen groteszk lett a vége.

Mészárolt az LMP etikai bizottsága

„Az LMP etikai bizottsága Szél Bernadett társelnököt és Ungár Péter országgyűlési képviselőt három évre eltiltotta minden párttisztségtől, ennyi ideig kongresszusi küldöttek sem lehetnek” – írja az LMP-s ügyekben mindig jól informált, balliberális 24.hu. Emlékezetes, Hadházy Ákos, ex-korrupciókutató egy enyhébb büntetés miatt hagyta ott a pártot: két évre tiltották el tisztségek viselésétől. Igaz, lépését azzal indokolta, hogy attól tartott, súlyosabb büntetést fognak kiszabni rá másodfokon. Felvetődik a kérdés: mi az oka a drasztikus és váratlan ítéletnek? A hírportál úgy tudja, hogy

az etikai bizottság azért büntette meg a két politikust, mert a választási kampányban tárgyaltak a többi balliberális párttal és a Jobbikkal a választókerületi visszalépésekről, ismertebb nevén a koordinációról.

Ennek az érvelésnek van alapja, hiszen a kongresszus és a politikai tanács korábban hozott egy döntést arról, hogy az LMP önállóan méretteti meg magát áprilisban. Teljesen abszurd, hogy a párt vezető politikusai nem tartották be ezeket a határozatokat, és felhatalmazás nélkül ezekkel ellentétesen politizáltak. A 24.hu információi szerint Ungár Péter a Ron Werber szerződése körüli szabálytalanságok miatt is felel. A szintén parlamenti képviselő, Schmuck Erzsébet jobban járt, csupán kétéves eltiltást kapott.

Nem elég, hogy az LMP sosem látott abszurd, lehetetlen, őrült helyzetbe hozta magát, hiszen a párt legfontosabb politikusait eltiltotta a pártposztok viselésétől, hanem még ezen is csavart egyet. Ugyanis: Szélnek a komoly büntetése ellenére nem kell lemondania az elnöki posztról, azaz a párttisztségektől való eltiltása ellenére viselhet párttisztséget.

Nem mindenkinek tetszik az LMP-n belül, hogy a párt vezetői felhatalmazás nélkül egyeztettek a többi ellenzéki párt vezetőivel Forrás: MTI/Kovács Tamás

Azaz a zöldpárt teljesen egyedi módon új pozíciót hozott létre a magyar politikában: a párttisztségtől eltiltott pártelnököt. Erre varrjanak gombot! A párt vezető politikusain kívül az etikai bizottság olyan politikusokat büntetett meg, akik a választás előtt visszaléptek, vagy javukra léptek vissza.

  • Csárdi Antal is megbüntették.
  • Kassai Dániel kizárták a pártból, mert körzetében visszalépett Kunhalmi Ágnes, szocialista politikus javára.
  • A Hadházyval összeverekedő Sallai Róbert Benedek pedig öt évig nem viselhet párttisztséget, azonban az LMP tagja maradhat.

Mondani sem kell, az etikai bizottság mészárlása komoly konfliktusokat vetít előre, amiből meg is érkezett az első. A kizárást megúszó Sallai R. Benedek közösségi oldalán jelezte, nem mindenben ért egyet a döntéshozók munkájával:

Az LMP politikusa ugyanakkor üdvözölte, az LMP tud úgy működni, hogy azt ne a következmények nélküliség jellemezze, utalva az LMP-s politikusok határozatszegésére.

Az etikai bizottság elnöke Moldován László, az LMP erzsébetvárosi önkormányzati képviselője, aki határozottan ellenzi a balliberális pártokkal való együttműködést.

Feltehetően ennek tudható be, hogy egyes ítéletek gyökeresen megváltoztak az első fokhoz képest. Sallai R. is erről írt Facebookon:

Ebből is jól látszik, hogy óriási feszültségek vannak a pártban az együttműködés-pártiak és az ezt ellenzők között. Ugyan a választás előtt is megvoltak ezek a törésvonalak, de a gyenge választási szereplés után még nagyobb intenzitással törtek felszínre az indulatok a párton belül.