Ezt jelenti, ha veszettül villog a viharjelző a Balatonnál

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság munkatársai tavaly sem unatkoztak. Például 2017. július 2-án 9 esetben összesen 27 személyt mentettek ki a Balatonból. A mentések idején II. fokú viharjelzés volt érvényben.A nap folyamán több vitorlás műszaki hiba miatt nem tudott biztonságosan partot érni, vagy akadt fent homokpadon. Az erős, viharos szél miatti hullámzásban kishajóval, kajakkal és gumicsónakkal is elsodródtak, két szörfös pedig annyira kimerült, hogy a vízirendőrök segítsége nélkül egyikük sem tudott volna partra jutni.
Vágólapra másolva!
Nyolc új viharjelző állomást létesít a katasztrófavédelem a balatoni régióban, és folyamatosan fejleszti a viharjelző rendszereket a hazai tavak partjain, illetve a vizeken tartózkodók biztonsága érdekében - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság kommunikációs szolgálata csütörtökön az MTI-vel.
Vágólapra másolva!

A közlemény szerint a "Katasztrófavédelmi rendszerek fejlesztése a Balaton régió területén" elnevezésű projekt keretében

várhatóan Balatonszepezdre, Balatonedericsre, Fenékpusztára, Balatonszárszóra és Tihanyba új parti viharjelző állomás kerül, Siófokon, Szigligeten és Keszthelyen pedig vízközepi állomás létesül.

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság munkatársai tavaly sem unatkoztak: július 2-án 27 embert mentettek ki a Balatonból. A mentések idején II. fokú viharjelzés volt érvényben Forrás: Police.hu

Jelenleg a Balatonon kívül a Fertő tó, a Velencei-tó és a Tisza-tó partjainál üzemel viharjelző rendszer, összesen 43 állomással. Ezek egy része már LED-es technológiával működik, ami jobb láthatóságot és gazdaságosabb üzemeltetést biztosít - tették hozzá.

  • Esőfokú viharjelzés legalább óránkénti 40 kilométeres erősségű szél esetén lép életbe, ilyenkor percenként 45 sárga fényű villanás jelzi a vízben és a vízparton tartózkodók számára a veszélyt. Ekkor úszni, csónakázni vagy a vízen bármilyen más sporteszközzel tartózkodni csak a parttól számított 500 méteren belül szabad.
  • Óránkénti 60 kilométeres vagy annál erősebb szél esetén másodfokú a viharjelzés, a viharjelzőlámpák ekkor percenként 90-szer villannak fel. Ilyenkor tilos úszni, fürdőzni, csónakkal és más vízi sporteszközzel közlekedni.
Önkéntes tűzoltók a viharjelző rendszerek bemutatásán a Fertő tó partján, Fertőrákos közelében 2015. április 1-jén Forrás: MTI/Nyikos Péter

A katasztrófavédelem arra kéri a nyaralókat, hogy a szabadidős programok tervezésekor és ezek közben is mindig vegyék figyelembe a viharjelzőrendszer figyelmeztetését, baj esetén pedig hívják a 112-es segélyhívó számot.

A viharjelzőrendszer állomásainak működéséről, az aktuális riasztási fokozatokról a katasztrófavédelem weboldalán, a www.katasztrofavedelem.hu oldalon, vagy a "Tavihar" nevű ingyenes telefonos alkalmazás segítségével lehet tájékozódni.