Rendkívül fontos a magyar-izraeli gazdasági együttműködés sikere

2018.07.19. 08:31

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a közmédiának csütörtökön Jeruzsálemben azt mondta, a magyar gazdaság növekedési pályájának fenntartása szempontjából rendkívül fontos a magyar-izraeli gazdasági együttműködés sikere.

A tárcavezető Orbán Viktor miniszterelnök hivatalos izraeli látogatása alkalmával tárgyalt Cahi Hanegbi regionális együttműködési ügyekért felelős miniszterrel, valamint Juvál Rotem izraeli külügyminisztériumi főigazgatóval.

A megbeszéléseiről beszámolva a külügyminiszter azt mondta, a magyar gazdaság jövőbeni sikere szempontjából meghatározó, hogy mennyire tudunk részt venni az újkori, innovatív autóipar kialakulásához vezető fejlesztésekben.

Márpedig Izrael az egyik első számú helyszíne a világon azoknak a fejlesztéseknek, kutatásoknak, amelyek meghatározzák az innovatív autóipar jövőjét, amely már az önvezető autókon, az elektromobilitáson és a mesterséges intelligencia mindennapi használatán alapul

– mondta Szijjártó Péter.

Szerinte ezért meghatározó jelentőségű, hogy már 200 izraeli vállalat működik Magyarországon, és ezek ötezer magyar embert foglalkoztatnak.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Cahi Hanegbi regionális ügyekért, az izraeli-palesztin békefolymatért felelős miniszter találkozója az izraeli parlamentben, a knesszetben, Jeruzsálemben 2018. július 19-énForrás: MTI/Kkm

Mint mondta, folytatni akarják a tavaly megkezdett, sikeres innovációs együttműködést, amelynek keretében egy kétmillió eurós közös innovációs alapot hoztak létre, amelyből tavaly hét közös, magyar-izraeli kutatás-fejlesztési, innovációs projektet támogattak.

Idén szeretnék ötszörösére emelni az alap költségvetését.

A tárcavezető azt is mondta, hogy kiemelt jelentősége lesz a kétoldalú gazdasági együttműködésnek Magyarország energiabiztonsága szempontjából is.

Ugyanis a közép-európai energiaellátás szempontjából új tényként és új realitásként fog megjelenni az izraeli partok mentén felfedezett 800 milliárd köbméternyi gázvagyont tartalmazó mező, amelyből az energiahordozó szállításának egyik útvonala Közép-Európába fog vezetni, így 2024-2025-től realitásként lehet számolni az energiaellátásunk biztonsága szempontjából az izraeli gázzal is.