Újabb letartóztatás a parndorfi halálkamion ügyével kapcsolatban

2018.07.19. 17:11

A rendőrök a parndorfi ügytől elkülönített, de azzal összefüggésben fogtak el egy 39 éves bolgár férfit. A férfi ellen nemzetközi és európai elfogatóparancsot adtak ki korábban. Néhány napja fogták el a bolgár rendőrök, és adták át a magyaroknak kedden. Az úgynevezett parndorfi ügyben egy bűnbanda 71 embert zsúfolt be egy szellőzés nélküli kamionba. Egyikük sem élte túl az utazást. A sofőr, amikor rájött, hogy a raktérben mi történik, egész egyszerűen magukra hagyta az út szélén a kamionban a holttesteket.

A férfi ellen a vád többek között csempészett személyek sanyargatásával, üzletszerűen elkövetett embercsempészet lehet, ezért is hallgatták ki.

A megalapozott gyanú szerint 2015. július elejétől 2015. augusztus közepéig a bűnszervezet tagjaként embercsempész sofőröket toborzott, aztán azokat, akik beléptek, Magyarországra hozta. Legalább hat embert szervezett be.

A 71 migráns halálát eredményező útban nem vett részt.

Parndorf, 2015. augusztus 27. Védőruhába öltözött helyszínelők vizsgálnak egy teherautót az A4-es autópályán Parndorf közelében 2015. augusztus 27-én. A járműben menekültek holttestére bukkantak, egyes sajtóértesülések szerint akár az ötvenet is elérheti a halottak száma. A halott menekültekkel teli teherautónak ugyan magyar rendszáma volt, de a kocsin az észak-szlovákiai Zsolna mellett működő Hyza húsüzem logója, valamint több szlovák nyelvű reklámfelirat látható. (MTI/EPA/Roland Schlager)Forrás: MTI/EPA/APA/Roland Schlager

Ezenkívül előfutóként is dolgozott, vagyis az is a feladatai közé tartozott, hogy egy-egy konvoj előtt haladt, és ha rendőröket látott, azonnal hívta a társait.

Forrás: MTI/Ujvári Sándor

Az úgynevezett parndorfi halálkamion ügyében a magyar bíróság már korábban meghozta elsőfokú ítéletét, 25 évet kapott az a négy embercsempész, akik közvetlenül felelősek a 71 migráns haláláért.