A paksi atomerőműhöz riasztották a honvédség Gripenjeit

Vágólapra másolva!
A paksi atomerőműhöz riasztották a Magyar Honvédség Gripenjeit két kisrepülőgép miatt.
Vágólapra másolva!

Az atomerőmű munkatársai csütörtök este értesítették a Magyar Honvédség Légi Vezetési és Irányítási Központját, mivel az atomerőmű körzetében lévő tiltott légtérben kisrepülőgépeket észleltek. A honvédségi központ ezért riasztotta légvédelmi készenléti szolgálatát.

A vadászgépek a tiltott légtér megsértése nélkül azonosították a két AN-2 típusú kisrepülőgépet, amelyek Dunaújvárosban szálltak fel, majd oda érkeztek vissza. Leszállásuk után a rendőrsök "intézkedés alá vonták őket", a Gripenek pedig visszatértek a kecskeméti bázisra

A Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság péntek délután kiadott közleménye szerint csütörtökön 20 óra 8 perckor érkezett bejelentés arról, hogy az atomerőmű felett egy kisrepülőgép repül, amely vélhetően légtérsértést követ el. Ezzel egy időben egy másik kisrepülőgép Kalocsa térségében is megszegte a légi közlekedés szabályait.

A pilótákat és az utasokat a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság munkatársai igazoltatták. A járőrök megállapították, hogy a kisrepülőgépek hatósági engedéllyel szúnyogirtást végeztek.

Az ügyben a Paksi Rendőrkapitányság igazgatásrendészeti osztálya a légi közlekedés biztonságát és védelmét szolgáló szabályok megszegése miatt indít eljárást.