Hatalmi harc: ismét megfúrták Demeter Márta LMP-s párttagságát

2018.07.20. 15:39

Állítólag az egyik vezető, LMP-s politikus „mandátumtolvajnak" nevezte az exszocialista képviselőt. A csavar a történetben, hogy annak ellenére szavazták le ismét Demetert, hogy a párt három évre valamennyi párttisztségtől eltiltott társelnöke, Szél Bernadett jelölte újra. Az LMP-tagokat nem hatotta meg a magasról érkező támogatás, ismét leszavazták az MSZP-ből érkező képviselőt. Háború van az LMP-ben.

Júniusban megírtuk, hogy szocialista múltja miatt több vétó is érkezett Demeter Márta párttagsága ellen, akit végül így nem vettek fel a párt kőbányai alapszervezetébe. A csoport vezetője többek között azzal indokolta a döntést, hogy voltak olyan tagtársai, akiknek „túl gyors volt az MSZP-ből az LMP-be való átmenete." Demeter Márta is megszólalt az ügyben, és a következőképpen vázolta helyzetét:

segítő tag vagyok legalább fél éve, a tagságom pedig folyamatban van.

Nem valószínű, hogy megfordult volna a fejében, hogy még egyszer megtörténhet ez vele, ennek hangot is adott a megszűnőben lévő Hír TV-nek. A sors fintora, hogy ennek ellenére megtörtént. Kőkeményen szivárogtatnak a felek, újabb balliberális lap jutott belső pártinformációkhoz. A helyzet kísértetiesen kezd hasonlítani a Jobbikban lezajlott folyamatokhoz. Nehéz másképp értelmezni a történteket: háború van az LMP-ben.

Szél Bernadett ajánlása ellenére leszavazták Demetert

„Információink szerint többen is megfúrták az LMP-s mandátummal parlamentben ülő Demeter Márta belépését a pártba" – írja a balliberális Hvg.hu. A lap úgy tudja, hogy maga a párt jelenlegi társelnöke, Szél Bernadett jelölte újra, ajánlásában többek közt azt is felhozza, hogy nemcsak munkabírása, hozzáállása példaértékű Demeternek, de „folyamatosan dolgozik azon, hogy a pártot és a tagságot megismerje, és mi is megismerhessük őt". Nem igazán vették figyelembe az ajánló személyét, leszavazták Demeter Mártát – írja a birtokukba jutott több, a párt belső fórumán kifejtett véleményre hivatkozva.

Kiemelték Komlósi Csabát, országos elnökségi tagot, egri önkormányzati képviselőt, aki „precedens értékűnek" nevezte a belső fórumon a szóban forgó tagfelvételt. A portál szerint Komlósi kérdőre vonta Széléket, és a Demetert támogató többi vezetőt, miért támogatják „az egyik mandátumtolvajt".A politikus hozzátette, hogy „nincs kétsége afelől, hogy szükség esetén meg fogják tudni ezt ékes szavakkal magyarázni". Az elnökségi tag kijelentette, hogy az exszocialista politikus esetében nincs oka megváltoztatnia a véleményét, ezért megismétli a vétóját. A Hvg.hu információi szerint a vétók után az országos elnökség dönthet a továbbiakról.

Komlósi Csaba, az LMP országos elnökségi tagja, egri önkormányzati képviselőjeForrás: Facebook

Arra a kérdésre, hogy ez hogyan fordulhatott elő kétszer is Demeterrel, a párt szabályai adják meg a választ. Ugyanis van egy olyan tagfelvételi szabálya az LMP-nek, miszerint lényegében bármelyik tag megvétózhatja egy új jelentkező felvételét.

A pártblog szivárogtatókról írt

„Az elvesztett választás után ez a korábban elnyomott konfliktus robbant ki újult erővel, némelyek elhagyni kényszerültek a pártot, híveik viszont maradtak annyian, hogy a sajtóban lejárató kampányt folytassanak az LMP ellen, amelynek eszközei az álhírgyártás, az elferdített vagy félinformációk csöpögtetése a sajtónak" – írta pár napja a Reflektor Blog. Az LMP hivatalos blogja finoman Hadházy Ákost és körét sejtette „a pártot lejáratni szándékozó" szivárogtatások mögött. Az egykori korrupciókutató távozásával egyre gyakrabban kerülnek ki belső pártinformációk a nyilvánosságba. Nem nehéz észrevenni: valaki, valakik Demeter Márta ügyében is inkább a sajtót választották, mint a belső pártfórumokat.

Az etikai bizottság megbüntette az LMP vezető arcait

Tegnap megírtuk, hogy az LMP etikai bizottsága első osztályú lendülettel ítélte el a párt vezető politikusait. Nem úszta meg a büntetést Szél Bernadett társelnök, Ungár Péter parlamenti képviselő, akiket egyaránt három évre tiltott el minden párttisztség viselésétől. A döntéshozó szerv szerint erre azért volt szükség, mert a választási kampányban szembementek a kongresszus és a politikai tanács döntésével, és mindenféle felhatalmazás nélkül egyeztettek az ellenzéki pártok vezetőivel az együttműködésről, a jelöltek egymás javára való visszaléptetéséről. Schmuck Erzsébet valamivel jobban járt, megúszta kétéves eltiltással. Az ítélet furcsasága egyértelműen az volt, hogy Szél a súlyos szankció ellenére maradhat az LMP társelnöke. A legrosszabbul viszont egyértelműen Kassai Dániel, az LMP budapesti jelöltje járt, aki a körzetben visszalépett Kunhalmi Ágnes szocialista politikus javára, és emiatt kizárták. A komoly, politikai alapú tisztogatások mögött komoly hatalmi átrendeződés megy végbe a pártban, erről itt írtunk részletesen.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK