Meg kell előzni a veronaihoz hasonló baleseteket

2018.07.20. 08:13

A parlamentnek benyújtott büntetőtörvénykönyv-módosítás célja a veronai buszbalesethez hasonló esetek megelőzése – mondta Czunyiné Bertalan Judit (Fidesz) országgyűlési képviselő az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában.

A képviselő hétfőn nyújtotta be az Országgyűlésnek a büntető törvénykönyvet (Btk.) módosító javaslatát, amely a veronai buszbaleset nyomán a jogellenesen átalakított személyszállító jármű vezetését is szankcionálná.

A veronai balesetnél a szakértői vélemények szerint a pót-üzemanyagtartály okozhatta a tűz gyorsabb terjedését, erre a beépítésre pedig sem a busz üzemeltetőjének, sem a vezetőnek nem volt engedélye.

Forrás: AFP/Handout

A Btk. módosítása nyomán nem csak az lesz büntetendő ha valaki balesetet okoz, hanem az is, aki ilyen „megbuherált” járművel a forgalomba megy – közölte Czunyiné Bertalan Judit.

A képviselőt kérdezték a zaklatással kapcsolatos szabályozás módosításáról is. Azt mondta: nem a zaklatás tényállását változtatják meg, hanem kiegészítik a szabályozást azzal, hogy a súlyosabban büntetendő körbe bekerül a hivatalos személyek hivatali tevékenységével kapcsolatos zaklatása.