Diplomáciai rekordhónapot zárt Orbán Viktor

TRUMP, Donald; ORBÁN Viktor; SANTOS DA COSTA, António Luís; MAY, Theresa
Brüsszel, 2018. július 11. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közzétett képen Donald Trump amerikai elnök (b2), Theresa May brit miniszterelnök (j2), Orbán Viktor magyar (b3), Antonio Costa portugál miniszterelnök (b), Klaus Iohannis román elnök (j3) és Katrin Jakobsdottir izlandi miniszterelnök a NATO kétnapos brüsszeli csúcsértekezletének első napján, 2018. július 11-én. MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Botár Gergely
Vágólapra másolva!
Diplomáciai rekordhónapon van túl Orbán Viktor miniszterelnök, aki az elmúlt hetekben találkozott a világ legfontosabb vezetőivel - mondta Menczer Tamás, a Külgazdasági- és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára.
Vágólapra másolva!

Menczer Tamás emlékeztetett: Orbán Viktor az elmúlt hetekben találkozott a világ legfontosabb vezetőivel, így a német kancellárral, a kínai és az izraeli miniszterelnökkel, az orosz és a török elnökkel, valamint telefonon beszélt az amerikai elnökkel, akivel a NATO-csúcs keretében néhány mondatot személyesen is váltottak.

Donald Trump amerikai elnök (b2), Theresa May brit miniszterelnök (j2), Orbán Viktor magyar (b3), Antonio Costa portugál miniszterelnök (b), Klaus Iohannis román elnök (j3) és Katrin Jakobsdottir izlandi miniszterelnök a NATO kétnapos brüsszeli csúcsértekezletének első napján Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda / Botár Gergely

"Mindez az jelenti, hogy a világ vezetői odafigyelnek a magyar miniszterelnökre, egy olyan közép-európai miniszterelnöknek tekintik, akinek a véleményét fontos és érdemes is meghallgatni" - értékelt Menczer Tamás. Hozzátette: bár politikai ellenfelei azzal bírálják a kormányt, hogy Magyarország diplomáciailag elszigetelt, ezek a találkozók jól mutatják, hogy ez "alaptalan butaság", ennek éppen az ellenkezője igaz.

Négy fontos ok

Az államtitkár négy okot sorolt fel, amiért a világ vezetői odafigyelnek a magyar miniszterelnökre. Szerinte az első indok az, hogy

az Orbán-kormány szakított a magyar ellenzéket jellemző "merjünk kicsik lenni politikával",

és a magyar külpolitika ma úgy lép fel, ahogyan az egy ezeréves államisággal rendelkező ország esetében elvárható. Mindenkinek megadjuk a tiszteletet, de el is várjuk - jegyezte meg.

A második oknak azt tartotta, hogy a kormány mindig fellépett a magyar érdekek védelmében, nem kereste a konfliktusokat, de soha nem is ugrott el azok elől. Úgy vélte: a világ vezetői emellett

azért is figyelnek oda Magyarországra, mert Orbán-kormány jó válaszokat adott a nemzetközi kihívásokra.

Hozzátette: Orbán Viktor volt az első miniszterelnök Európában, aki felismerte az illegális bevándorlás veszélyeit, és Magyarország képes volt saját erejéből megvédeni magát.

Menczer Tamás kitért arra is: diplomáciai sikerek nem választhatók el Orbán Viktor személyétől: 30 éve dolgozik a magyar emberekért, hol kormányon, hol ellenzékben, és ez a folytonosság, következetesség elismerést vált ki a nemzetközi színtéren - mondta.

Az államtitkár kijelentette:

a magyar külpolitika iránya nem fog változni a jövőben sem,

továbbra is mindent megtesznek a magyar érdekek védelmében, akár biztonsági, akár gazdasági kérdésekről van szó. Egy erős nemzetállamokra épülő Európai Unióban vagyunk érdekeltek, és abban, hogy pragmatikus és egymás tiszteletén alapuló kapcsolataink legyenek a keleti és déli partnereinkkel - hangsúlyozta.